Alsnog cel in voor vijf jaar oude inbraak Uitgeest

Guus Perisutti
Haarlem

De reeds 70 dagen op Schiphol gedetineerde Roemeen A.I. (38) hoorde dinsdagochtend van de Haarlemse politierechter J. Uitermark dat hij nog twintig dagen moet zitten voor een gezamenlijke inbraak die vijf jaar geleden werd gepleegd in een woonhuis in Uitgeest.

Volgens de aanklacht brak I. er in de ochtend van 21 juni 2013 samen met een andere man in, doorzochten zij het huis tot en met de zolder, om er sieraden, veel geld en een laptop te stelen terwijl de bewoners lagen te slapen.

Hij liet evenwel een bloedspoor achter op een ingetikt raam aan de achterzijde. Het dna matchte met het zijne toen I. vorig jaar bij een alcoholcontrole werd staandegehouden.

De man, die al enkele buitenlandse inbraken op zijn kerfstok had, gaf toen al toe dat hij wist waarover het ditmaal ging.

Hij ontkende echter dat hij kwade opzet in de zin had gehad. Hij zou in Amsterdam een man hebben ontmoet met wie hij veel drugs had gebruikt en achter de vrouwen aan wilde.

Omdat ze allebei erg moe waren, stelde de onbekende man voor om eerst naar diens huis in Uitgeest te gaan om daar te slapen. Eenmaal in Uitgeest zei de man dat hij zijn huissleutels kwijt was en werd een ruitje ingetikt.

I. vermoedde toen dat het geen zuivere koffie was en zou een kwartier in de auto hebben zitten wachten. Met de kofferbak vol vertrokken de inbrekers.

De officier van justitie noch de rechter vonden het een aannemelijk verhaal en achtten inbraak/diefstal in vereniging bewezen.

In de eis van vijf maanden met aftrek werd geen rekening gehouden met I.’s bekentenis dat hij eerder al inbraken had gepleegd. Wel met de tijd die inmiddels is verstreken. De politierechter vonniste conform de eis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.