Proef van half jaar met bak voor plastic in Wijk aan Zee

Proef van half jaar met bak voor plastic in Wijk aan Zee
Wijk aan Zee

De proef met een extra rolcontainer voor plastic in Wijk aan Zee en de wijk Zwaansmeer gaat zes in plaats van drie maanden duren. Dat heeft de Beverwijkse gemeenteraad donderdagavond bepaald.

Het was geen unaniem besluit. De coalitie plus fractie Witte stonden lijnrecht tegenover de oppositie.

Het gaat om inwoners bewust te maken van het scheiden van afval (D66, GroenLinks, CDA, PvdA en fractie Witte) tegenover het scheiden van afval bij de afvalverwerker, de HVC (VVD, Gemeentebelangen en Democraten Beverwijk). Dat laatste is de toekomst, zegt de oppositie.

Een gemeente als Amsterdam bij voorbeeld is al overgestapt op deze nieuwe manier van inzamelen, omdat zijn afvalverwerker in de installaties heeft geïnvesteerd. ,,Dat zou HVC ook moeten doen’’, zei fractievoorzitter Karel Hazeveld van Democraten Beverwijk.

Volgens hem heeft een onderzoek uit 2015 dat deze zomer in de publiciteit kwam, uitgewezen dat scheiden bij de afvalverwerker een rendement van negentien procent oplevert. Als de inwoners zelf scheiden, is dat slechts drie procent, zei hij.

De coalitie wilde er niet aan, evenals wethouder Jaqueline Dorenbos. Het scheiden bij HVC lag ook niet op tafel.

Een gemiste kans, vond VVD-raadslid Pieter Heinink. Nu kon de raad alleen instemmen met een plan waarvan, zoals Gemeentebelangen-raadslid Inge Rood opmerkte, de uitkomst van de proef nog niet eens vaststaat.

Keek de oppositie naar voorlopers als Amsterdam, de coalitie met D66 voorop keek naar de buren. Het zogeheten grondstoffenplan is door Velsen en Heemskerk allang goedgekeurd.

De resultaten in Velsen zijn bemoedigend, zei D66-raadslid Fons Bennink. Meer dan tachtig procent kon wennen aan de bak voor plastic. ,,Die bakken hebben ze pas drie maanden’’, aldus Hazeveld.

Omdat de coalitie een ruime meerderheid had, gaat de proef met de rolcontainer voor pmd (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken) gewoon door.

En daarna zo snel mogelijk verder uitrollen, vond PvdA-raadslid Annet Gouma. Uitzondering is de Broekpolder.

Deze wijk kent geen rolcontainers aan huis. Er worden extra containers voor plastic in de wijk neergezet. Daarnaast worden de containers voor gft alleen toegankelijk met een pasje.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons