Grote cocaïnevangst leidt naar loods Zaandam

© Foto: Landelijk Parket

Zaandam

Een grote vondst van 1125 kilo cocaïne tussen bevroren vis heeft vrijdag geleid tot een inval van een arrestatieteam in een loods in Zaandam. Daar werden zes mannen opgepakt, die betrokken zouden zijn bij het ophalen van de drugs, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het gaat om zes mannen uit Utrecht, Tiel, Albanië en de Verenigde Staten. Ze zijn tussen de 28 en 48 jaar oud. Een 48-jarige Hagenaar werd in zijn eigen woonplaats aangehouden. Hij zou mogelijk een organisatorische rol hebben.

De cocaïne werd op 6 juli na een tip ontdekt in een container in de Rotterdamse haven. De container was afkomstig uit Ecuador. Onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Pakket hebben de Fiod en Douane de afgelopen twee weken onderzoek gedaan naar de herkomst en bestemming van de drugs. De drugs met een waarde van zeker 22 miljoen euro zijn meteen na de ontdekking vernietigd.

Een arrestatieteam van de politie heeft vrijdag een inval gedaan bij het bedrijf in Zaandam nadat de container met vis daar dezelfde dag was aangekomen. In de loods leken de verdachten bezig de dozen open te maken. De Hagenaar werd op hetzelfde moment in zijn woonplaats aangehouden.

Daarna heeft de politie bedrijfspanden van de Hagenaar in Rijswijk en Alphen aan den Rijn doorzocht, evenals zijn woning in Den Haag en een caravan in Bergambacht. Bij één van de doorzoekingen zijn chemicaliën gevonden. Onderzocht wordt of die voor de productie van synthetische drugs bedoeld waren.

De zeven verdachten worden volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek wordt voortgezet. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.