Dorpshuis De Zwaan-bestuur ’afgeserveerd’

Ton de Lange
Uitgeest

Het plotselinge aftreden van voorzitter Gerard Hoekstra en zijn twee medebestuursleden van stichting Dorpshuis De Zwaan, afgelopen donderdag pal na de raadsvergadering, zorgt voor deining in het dorp. Dat blijkt ook uit een brief van politieke partijen D66, VVD, CDA en Uitgeest Lokaal.

’Wij vinden het onvoorstelbaar dat iemand die vijf jaar lang in zijn vrije tijd zoveel heeft gedaan voor ons dorpshuis, en daarmee voor de gemeenschap Uitgeest, zonder enige onderbouwing op deze wijze wordt afgeserveerd.’

In de statuten van De Zwaan staat dat de gemeenteraad om de vier jaar het bestuur benoemd. De vier partijen willen daarvan af, maar toch was er donderdag een schriftelijke stemming over de benoeming. Hoekstra was kwaad toen de steun zwaar tegenviel: 8 voor, maar 7 tegen. CDA (1), VVD (2), D66 (2), Uitgeest Lokaal (2) en PvdA (1) stemden voor, zeggen ze. Het kan niet anders dan dat ’PU en UVP tegen de benoeming van de huidige voorzitter hebben gestemd’, is hun conclusie. Zo stoken zij het vuur op. UVP (1 zetel) reageerde niet. Jan Dubelaar van PU (6 zetels) wél. Hij hekelt de brief. ,,Bij schriftelijk stemmen behoor je niet te weten wie wát stemt. Want dan kunnen we beter vingers opsteken.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.