Van gepassioneerde opera tot moderne musicalgeluiden

Gemengd koor Daniël de Lange zong zondag in de Kogerkerk.© Erik Rietman

Karlijn Brinkman
Koog aan de Zaan

Een koor dat zowel operamuziek als musicalmuziek zingt; het lijkt een opmerkelijke mix van stijlen. Zaanse zangvereniging Daniël de Lange ziet daar juist een zekere charme in. Daarom liet het koor afgelopen zondag in de Kogerkerk beide muziekstijlen horen tijdens één programma: ’Van opera tot musical’.

Terwijl buiten de bliksemflitsen door de lucht schieten, heerst er in de Kogerkerk totale rust als zangvereniging Daniël de Lange de eerste tonen van Orfeo ed Euridice inzet. De eerste helft van het programma bestaat uit operamuziek, tijdens de tweede helft klinken er meer moderne musicalgeluiden door de kerk.

Strijd

Vooral tijdens de eerste helft, waarin de meeste werken draaien om de thema’s liefhebben en strijd, weet het koor het gevoel achter de muziek goed op het publiek over te brengen.

Traantje

Wanneer operasoliste Jeannette van Schaik het koor bijvalt, pinken enkele bezoekers een traantje weg, waaronder Gré Bosma. ‘Wat een prachtige muziek.’ Bosma bezoekt het concert vooral omdat ze helemaal weg is van operamuziek. ‘De musicalmuziek is leuk om naar te luisteren, maar opera voel ik echt. Het gaat door merg en been, ik kan er helemaal bij wegdromen.’

Zangvereniging Daniël de Lange geeft jaarlijks maar één concert, dus volgens dirigent Frank de Ruyter moet het dan echt wat bijzonders zijn. ‘Het is ons doel om elk optreden afwisselend en uitdagend te maken voor de koorleden. Daarom richten wij ons niet specifiek op één muziekstijl, maar hebben we juist een heel divers repertoire.’ Daarom zingt het koor naast religieus geëngageerde werken ook Nederlandstalige stukken, populaire muziek en opera- en musicalwerken.

Tijdens de repetities voor het concert ’Van opera tot musical’ is vooral de musicalmuziek een uitdaging geweest. ‘Het is voor ons allemaal wennen wanneer we beginnen met repeteren. De koorleden worden uitgedaagd, maar ook voor de klassiek opgeleide pianist Hans Weenink en voor de dirigent is zo’n nieuwe stijl toch best een uitdaging.’

Op zondag 19 november voert de zangvereniging het programma nog eenmaal uit in de Protestantse Kerk in Wormerveer. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.