Kamervragen over ’ondoorzichtig’ Zeestad in Den Helder

Ronald van Raak
© Foto ANP/Remko de Waal
Den Helder

Hoe kan het dat in Den Helder burgers naar de rechter moeten om informatie te krijgen over een schouwburg, die mede op initiatief van en met geld van de gemeente is gebouwd en wordt geëxploiteerd?

Dat wil SP-Kamerlid Ronald van Raak weten van minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Van Raak vindt dat bestuurlijke organisaties die publieke taken uitvoeren ook verantwoording moeten afleggen aan burgers, net als de overheid dat moet. De Helderse ontwikkelmaatschappij Zeestad is volgens Van Raak ’een ondoorzichtige constructie’. Hij wil ook weten welke gemeenten vergelijkbare constructies hebben.

Aanleiding voor de vragen is de rechtszaak die burgers Loes Vermeer, Henk van Kuijk en Klaas Selie aanspanden om stukken boven water te krijgen over de het vervangen van de oude schouwburg voor nieuwbouw op Willemsoord. Bij verzoeken om informatie verwijst de gemeente naar Zeestad, dat fiftyfifty in handen is van gemeente en provincie. Maar die verstrekt de informatie niet. Omdat dit bedrijf zelfstandig is, zou de Wet Openbaarheid van Bestuur op Zeestad niet van toepassing zijn. Kamerlid Van Raak wil van de minister weten of dat wel klopt.

Ondertussen buigt ook de rechtbank zich over die vraag. Het werd een principezaak voor de drie burgers, die naar de rechter stapten. Die doet na de verkiezingen uitspraak.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.