Restauratie Groene Zwaan in De Rijp op 1 juli van start

Peter van Hoogstraten, Glenn Pronk (Pronk Bouw), Robert Suvaal en Odwin Ralling (vlnr) tijdens het tekenen van de bouwopdracht.© Foto Groene Zwaan

Jacco van Oostveen
De Rijp

De restauratie van cultureel centrum De Groene Zwaan in De Rijp start op 1 juli. De werkzaamheden nemen een klein half jaar in beslag.

De totale aanneemsom overschreed enigszins het beschikbare budget (407.000 euro), maar de gemeente Alkmaar was bereid om het restant te overbruggen. De restauratie wordt gedaan door Pronk Bouw uit Warmerhuizen. Dit bedrijf gaat de drie panden van het cultureel centrum aan de Rechtestraat flink onder handen nemen, met name aan de buitenkant.

Er wordt begonnen met de voormalige kerk, omdat deze ruimte vanaf september weer beschikbaar moet zijn voor evenementen. Daarna volgt in september de voormalige consistorie (theekamer) en in oktober het woonhuis (de voormalige pastorie). In november worden afrondende werkzaamheden gedaan, zoals schilderwerk. De gehele restauratie zal medio december afgerond zijn.

De benodigde financiële middelen voor de restauratie zijn de afgelopen maanden bijeen gebracht met een eigen crowdfundingsactie en flinke subsidies van de provincie Noord-Holland, de gemeente Alkmaar en het Restauratiefonds. Daarnaast zijn er een aantal fondsen en bedrijven geweest die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd om de restauratie mogelijk te maken: het VSB Fonds Beemster, de stichting Dioraphte, het Rabobank Waterland Coöperatiefonds, het Hendrik Mullerfonds, de stichting Behoud Cultureel Erfgoed Noord-Holland Noord en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.