Einde aan uitpuilende afvalbakken in Hoorn

Wethouder Theo van Eijk opent een Bigbelly, terwijl ondernemers en ambtenaren toekijken.

Wethouder Theo van Eijk opent een Bigbelly, terwijl ondernemers en ambtenaren toekijken.© Foto Marcel Rob

Eric Molenaar
Hoorn

In september 2015 zijn de eerste van twaalf Bigbelly’s, ’slimme’ afvalbakken, geplaatst in Hoorn, nu komen er 42 bij. Dat moet een eind maken aan uitpuilende prullenbakken in de binnenstad.

De vertraging die sinds de eerste plaatsingen optrad, werd veroorzaakt door een concurrent van leverancier Total Waste Systems die - vergeefs - de aanbesteding aanvocht. Maar nu kan er vaart worden gemaakt. De 42 Bigbelly’s worden donderdag gelost in Zwaag en vanaf volgende week geplaatst. Circa dertig in de binnenstad en het havengebied, de overige bij winkelcentra in andere delen van Hoorn.

Een gezelschap met onder meer ambtenaren, ondernemers en brandweer, onder aanvoering van wethouder Theo van Eijk, trok dinsdagochtend door het centrum om te bekijken waar ze het beste kunnen staan. Ze moeten verspreid staan, niet in de weg, nabij de plekken waar doorgaans het meeste afval wordt weggegooid, maar ook zo veel mogelijk in de zon. Want de slimme afvalbakken werken op zonne-energie: het 40 watt zonnepaneel bovenop zorgt dat de elektronica werkt en drijft een ingebouwde pers aan. Die treedt in werking als de rommel in de interne bak boven een bepaald niveau komt en zorgt dat daar vijf keer zo veel in past. Zo heeft de Bigbelly een capaciteit van bijna 600 liter, waar de doorsnee afvalbak niet verder komt dan honderd. Omdat de slimme bakken in verbinding staan met internet kunnen zij zelf bij de gemeente aangeven wanneer ze geleegd moeten worden.

De Bigbelly’s kosten zo’n 4000 euro per stuk en worden betaald uit de zwerfafvalvergoeding, het geld dat het Afvalfonds Verpakkingen uitkeert aan gemeenten die extra maatregelen nemen voor de aanpak van zwerfafval. Het fonds wordt gevoed door bedrijven die verpakte producten op de markt brengen.

Rien van Drongelen, voorzitter van Ondernemers Stad Hoorn, liep woensdag ook mee. Hij verwacht veel van het systeem. ,,Er wordt veel afval op straat gegooid, mensen laten het heel makkelijk liggen.’’ Hij is blij dat de samenwerking met de gemeente steeds beter wordt, ook in het kader van het project De Nieuwe Winkelstraat. Ambtenaren van verschillende afdelingen werken samen om snel zaken voor elkaar te krijgen als dat nodig is. Van Drongelen: ,,We hebben een werkgroep, die een mooi klankbord is. De ogen en oren van de straat. Of het nu om losse tegels of om leegstand gaat. Er wordt meer samengewerkt, we zijn op de goede weg.’’

Kleurtje

Frank Warnik, mede-eigenaar van een jeugdmodezaak aan de Kruisstraat, liep aan het eind van de drukke superkoopzondag 17 december al eens met de wethouder en ambtenaren door de winkelstraten, om te kijken waar het meeste vuil lag. ,,Het bleek dat die grote bakken goed werken. Die groene dingen moeten weg, die zijn zó vol en dan gaan ze er dingen omheen zetten.’’

Wim Oussoren, bestuurslid van Vereniging Oud Hoorn, vroeg zich af of het mogelijk is de Bigbelly’s een kleurtje te geven of iets dergelijks. ,,Grijs is nu niet direct mooi passend bij een monument als de Statenpoort.’’

Geen probleem, verzekerde commercieel manager Michel Weijts van leverancier TWS. Het gemeentelogo, een historische foto zoals Harderwijk heeft toegepast, een uitleg van de milieudoelstellingen, elke zijde van de Bigbelly kan worden voorzien van een thema naar keuze.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen