Poch overweegt Nederlandse staat aan te klagen

Poch overweegt Nederlandse staat aan te klagen
Oud-piloot Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol.
© ANP
SCHIPHOL

Oud-piloot Julio Poch overweegt een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de rol die de Nederlandse autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei donderdag nadat Poch was aangekomen op Schiphol dat ,,een procedure in de rede ligt''. Hij onderzoekt de mogelijkheden, maar kan nog niet in detail treden.

,,De rol van de Staat moet eerst nader onderzocht en geëvalueerd worden'', zegt Knoops. Volgens de raadsman lag ,,slecht, onprofessioneel en onkundig uitgevoerd'' Nederlands onderzoek aan de basis van de arrestatie.

Knoops stelt dat Nederland zeker niet ,,absoluut verplicht´´ was om in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje te verstrekken.

De Spaanse autoriteiten arresteerden Poch op de luchthaven van Valencia, vlak voor zijn pensioen. Spanje leverde hem later uit aan Argentinië, dat hem wilde berechten voor het uitvoeren van dodenvluchten, veertig jaar geleden tijdens de militaire junta.

De 65-jarige Poch werd vorige week door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangekondigd, maar hij mocht het land verlaten. Toch ging Poch eerst naar Brazilië. Hij deed dat op verzoek van zijn advocaten, uit voorzichtigheid, omdat een vertrek uit Buenos Aires mogelijk veel media-aandacht zou krijgen.

Knoops zei dat de Nederlandse autoriteiten zich op verschillende manieren met de rechtspraak hebben ingelaten. Een van de ,,vele voorbeelden´´ daarvan is dat logboeken die bij doorzoeking van zijn huis in 2009 in beslag waren genomen, lange tijd niet werden verstrekt.

,,Maar de logboeken waren authentiek en ze waren belangrijk om zijn onschuld aan te tonen’’, zei Knoops. In logboeken staan alle vluchten die piloten maken in hun carrière.

Poch en Knoops benadrukten dat de drie rechters unaniem waren in hun besluit voor vrijspraak. In Argentinië moeten verdachten hun onschuld aantonen niet omgekeerd zoals in Nederland waar het OM de schuld moet aantonen, zei Poch.

Belangrijk is dus dat de rechters overtuigd zijn van de bewijzen die waren aangedragen om zijn onschuld aan te tonen, zei Knoops. Hij vindt het onjuist als mensen zouden denken dat Poch alleen maar vrij is, omdat de misdaden niet bewezen konden worden. ,,Het gaat om gebleken onschuld, niet om een gebrek aan bewijs.´´

Ze zien een mogelijk hoger beroep met vertrouwen tegemoet. Verder moeten ze de motivering van de uitspraak afwachten, die pas begin maart wordt vrijgegeven.

Poch zei dat hij erg blij is dat hij terug is in Nederland. Geflankeerd door zijn vrouw en dochter maakte hij een opgewekte indruk. Hij stond de pers in het Engels te woord.

De komende dagen gaat Julio Poch wennen aan de kou en regen in Nederland en vooral spelen met zijn zeven kleinkinderen.

Twee kleinkinderen had hij al voor zijn arrestatie in 2009, maar vijf van de kinderen zijn nieuw voor hem. De 65-jarige Poch heeft twee dochters en een zoon.

Poch woont in Zuidschermer.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons