Minder vliegtuigen vanuit Lelystad laag over Andijk

Connie Vertegaal
Hoorn

Overlast van laagvliegende toeristencharters van vliegveld Lelystad is na een aanpassing van de vliegroutes beperkt. Zoals het er nu naar uitziet is er op 120 dagen vliegverkeer boven Andijk.

Het gaat dan om maximaal twee vluchten per dag. Op de andere dagen vliegen de toestellen ten noorden van Wieringerwerf op minimaal 2700 meter hoogte. Daar veroorzaken ze minder overlast dan bij Andijk.

Kaarten met de nieuwe routes zijn maandag in Hoorn getoond aan Noord-Hollandse bestuurders tijdens een bijeenkomst met minister Cora van Nieuwenhuizen. De pers werd achteraf bijgepraat.

Opmerkelijk is dat bestuurders met nog zonniger perspectief de Hoornse raadszaal verlieten. Maria Weeber actievoerster en raadslid van de gemeente Medemblik en burgemeester Frank Streng van Medemblik kregen te horen dat er maximaal 14 dagen per jaar boven Andijk wordt gevlogen.

,,Dit is goed nieuws voor Andijk’’, aldus Weeber na afloop van de bijeenkomst. Tegenover de pers wordt echter even later een ander verhaal opgehouden. Niet 14 maar 120 dagen wordt er boven Andijk gevlogen. Weeber reageert verbaasd als ze hiermee wordt geconfronteerd: ,,Wij hebben echt 14 dagen gehoord, ik ben toch niet gek!’’

De minister kwam naar Hoorn omdat de Noord-Hollandse gemeenten vorig jaar zonder officieel bericht vanuit Den Haag werden overvallen door de laagvliegroutes van vliegveld Lelystad.

Lelystad moet vanaf april 2020 vakantievluchten overnemen van Schiphol, zodat op Schiphol meer ruimte ontstaat voor lijndiensten. Tot de herindeling van het luchtruim in 2023 gaat het om maximaal 10.000 vluchten per jaar. Lelystad kan na 2023 groeien tot 45.000 vluchten per jaar.

Er komen binnenkort zogenoemde ’belevingsvluchten’ waarbij de routes alvast worden gevlogen, zodat bewoners kunnen ervaren hoe de overlast zal zijn. Wethouder Samir Bashara van Hoorn: ,,Naast alle cijfers en feiten heeft dit voor onze inwoners ook een subjectieve kant. Hoe is de beleving van een overvliegend toestel als je in je achtertuin zit? Wat hoor je dan? Dat gaan we ervaren bij die belevingsvluchten.’’

Bashara zegt dat de minister haar excuses heeft gemaakt over de slechte communicatie met Noord-Holland over de vliegroutes van Lelystad. De wethouder: ,,Wij kregen eerst niet eens antwoord op onze brieven. Op dat vlak is orde op zaken gesteld. We zijn nu goed met elkaar in gesprek.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen