Kaalslag zieke essen De Weelen

Het rood omrande gebied tussen de Driehuizen en de Lutjebroekerweel, wordt als eerste gerooid.© Illustratie HMC / bron: Staatsbosbeheer

Eric Molenaar
Lutjebroek

De vele essen die in natuurgebied De Weelen en ook rond Grote en Kleine Vliet staan, zijn vrijwel allemaal ten dode opgeschreven, als gevolg van de essentaksterfte. Dat heeft boswachter Maarten Duinker namens Staatsbosbeheer bekendgemaakt.

De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de boom aantast en uiteindelijk vernietigt.

Staatsbosbeheer begint 13 augustus met het rooien van een bosvak van circa 400 bij 75 meter, lang het voetpad tussen Driehuizen en Kadijkweg, richting Lutjebroekerweel.

Dat gebeurt met zwaar materieel en zal zonder tegenslag ongeveer twee weken duren. Het voetpad wordt tijdelijk afgesloten.

De bomen hier vormen een gevaar voor bezoekers. In andere gebieden wordt nog bekeken of alle essen weg moeten.

Staatsbosbeheer wil zo veel mogelijk essen laten staan, zo lang ze geen gevaar vormen, om het bosklimaat nog enigszins te behouden. Bezoekers van de Weelen kunnen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Staatsbosbeheer gaat een deel herplanten, maar geeft aan dat De Weelen tijd nodig zal hebben om van de maatregelen te herstellen. Uiteindelijk moet het een omgeving met veel boomsoorten worden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen