Lesje gastvrijheid voor Helderse ondernemers: ’Met glimlach nooit gezeik’

Ronald den Boer
Den Helder

Bezoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn in Den Helder en Julianadorp; het hoeft weinig moeite en inspanning te kosten. Een glimlach of een vriendelijk woord volstaat vaak.

Dat lijkt een cliché, maar Milo Berlijn en Michael Bunink gaven maandagavond met hun theatershow Pimp aan de hand van tal van voorbeelden aan hoe lastig dat soms is. Het werd een lesje gastvrijheid voor ondernemers en medewerkers in de horeca en toeristische sector, winkeliers en vrijwilligers.

Het initiatief voor dit ’toeristisch café’ was van Citymarketing, de lokale afdeling van Horeca Nederland en de Stichting Strandexploitatie Noordkop en kon in het Keykegcafé rekenen op grote belangstelling. De zaal zat vol.

Simpel

Berlijn gaf in een soort conference van anderhalf uur aan hoe schril gastvrijheid in Nederland soms afsteekt tegen die in het buitenland. En hoe simpel het kan zijn om daar wat aan te doen. Anderhalf uur lang voorbeelden, anderhalf uur tips. Waarbij hij regelmatig de lachers op zijn hand kreeg met herkenbare situaties.

Zelf afkomstig uit de horeca - hij werkte onder meer met Herman den Blijker - gaf Berlijn aan hoe je eenvoudig gasten al bij binnenkomst een blij gevoel kunt geven. Maar ook hoe je vriendelijkheid terugkrijgt, als je zelf in de bediening attent en eerlijk bent. Gedragsbeïnvloeding noemde hij het.

Hij stelde ook voor om een ’contactmob’ te organiseren: honderd man gaan op een willekeurige zomerdag de stad in om onbekende bezoekers te begroeten en iets aardigs tegen hen te zeggen. Het effect zal verbluffend zijn, voorspelde hij. Zijn boodschap: ,,Wie glimlacht heeft nooit gezeik aan z’n kop.’’

Tijdens het toeristisch café werden de aanwezigen ook bijgepraat door De Stichting Strandexploitatie Noordkop over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsverbetering en veiligheid op de Helderse en Julianadorper stranden.

Daaronder de aanschaf van nieuwe reddingboten en de bouw van strandposten mét openbare toiletten.

Bovendien werd maandagavond de nieuwste toeristische gids voor Den Helder en Julianadorp gepresenteerd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.