Veel werk aan Limmer kerk

Veel werk aan Limmer kerk
Een van de transepten van de kerk wordt gestut via steigerwerk.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Limmen

Er wordt al weer druk gewerkt aan de afgebrande Corneliuskerk in Limmen. Werklieden en vrijwilligers lopen af en aan, er zijn steigers gebouwd en het zwaar gehavende interieur wordt geïnspecteerd. Het mag duidelijk zijn dat de kerk een klap heeft gehad, maar hij wordt weer helemaal opgeknapt.

Maar er is heel veel werk. De muren staan nog overeind en daar is bijna alles mee gezegd. „Aan de voorkant is alles naar de knoppen”, zegt vrijwilliger Joop Koppes, die tegenover de kerk woont. De voorkant, voor de goede orde, is de kant van het altaar, niet de kant van de toren. „Het dak is ingestort en brandende stukken zijn de kerk in gevallen. De prachtige wandschildering is weg, de kroonluchter is naar beneden gekomen. We hadden beunen en vijftig stoelen klaar staan voor een musical. Daar is alleen een hoopje houtskool van 30 centimeter hoog van over.”

Kerkbanken

Het ijzerwerk en de kaarsenstandaards zijn vervormd. „En de voorste drie rijen kerkbanken zijn helemaal verbrand. De andere hebben waterschade en putten en butsen van de leien, die van het dak naar beneden zijn gekomen.” De banken gaan allemaal de kerk uit en worden naar een herstelbedrijf gebracht. Een geluk bij een ongeluk is dat onder de houten vloer een zandlaag zit, zodat het bluswater snel heeft kunnen wegzakken.

Het altaar is dankzij het dek dat er op ligt vrijwel ongeschonden tevoorschijn gekomen en Koppes heeft goede hoop dat ook het grote orgel hersteld kan worden. „Alle negenhonderd pijpen gaan naar Flentrop om schoongemaakt te worden.” De vijf glas-in-loodramen zijn goed bewaard gebleven, zegt Koppes. „Daar zat aan de buitenkant een beschermlaag tegenaan.”

Het dak van de kerk is natuurlijk helemaal verloren, maar de buitenmuren staan nog overeind. „Er zijn net steigers gebouwd en de muren worden nu gestut.” Koppes wil de brandweer een groot compliment maken. „Ze hebben heel goed hun werk gedaan.”

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets definitiefs bekend. Er werd inderdaad al een paar weken gewerkt aan de dakgoot, maar dat de brand daardoor is ontstaan is niet zeker.

Lees ook: Zeer grote brand in katholieke kerk Limmen [video’s, fotoalbum]

Er wordt druk vergaderd deze dagen. Pastor Johan Olling is terug uit Ierland en tientallen vrijwilligers staan klaar om de helpende hand te bieden. „De Limmer gemeenschap is sterk”, zegt Koppes. Er is goede hoop, dat de kerk weer helemaal hersteld kan worden.

De kerkdiensten worden voorlopig gehouden in het tegenover de kerk gelegen dorpshuis Heeren van Limmen. „De dienst van afgelopen zondag was extra druk”, zegt Koppes. Er ligt ook een aanbieding van de protestantse kerk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons