’Langedijker niet erg betrokken’

Utrecht/Langedijk

Inwoners van Langedijk zijn niet zo geïnteresseerd in politiek en voelen zich niet erg betrokken bij hun gemeente. Dat is een van de conclusies van het rapport ’#GR18 in het nieuws’ dat woensdag in Utrecht werd gepresenteerd aan minister Arie Slob.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed wekenlang onderzoek naar de invloed van nieuwsgebruik op stemgedrag rondom de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar.

Langedijk is een van de negen onderzochte gemeenten, verder zijn Bunschoten, Almere, Enschede, Amsterdam, Roermond, Nijmegen, Rotterdam en Smallingerland onder de loep genomen.

,,Het zijn negen verschillende gemeenten. We willen niet pretenderen hiermee een representatief beeld van Nederland te geven’’, zei onderzoeker Quint Kik tijdens de presentatie in het Utrechtse Muntgebouw.

Jan Hoekema

In het rapport staat dat ’goed bestuur’ een heet hangijzer is geweest tijdens de verkiezingen in Langedijk: ,,Niet alleen de fusie met buurgemeente Heerhugowaard zorgt hiervoor, ook de perikelen rond waarnemend burgemeester Jan Hoekema dragen hieraan bij.’’

Toch is dit thema niet het belangrijkste voor de kiezers. Dat is het thema ’zorg’, volgens 19 procent van de ondervraagden.

,,Als Langedijkers wordt gevraagd welke partij de beste ideeën heeft over de zorg, noemt 48 procent Dorpsbelang. Bij het thema ’bouw en wonen’, het op een na belangrijkste onderwerp in deze gemeente, noemt 39 procent Dorpsbelang.’’ Toch verloor deze partij een zetel.

Opvallend is dat in Langedijk veruit de minste jongeren wonen van de onderzochte gemeenten en dat er nergens zoveel kranten worden gelezen als hier. ,,Dat geldt voor zowel huis-aan-huisbladen als dagbladen.

Ook opvallend: samen met Roermond en Smallingerland is Langedijk de gemeente waar de lokale media het meest intensief gevolgd worden. Sociale media zijn daarentegen minder populair dan elders’’, aldus het rapport.

Dat Langedijkers weinig sociale media gebruiken is ook te zien aan de gemiddelde respons op berichten van nieuwsmedia. In geen van de onderzochte gemeentes worden berichten zo weinig geliked, gedeeld of becommentarieerd als hier.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen