Bouwplaats kent geen geheimen voor kinderen De Meander [video en foto’s]

1 / 2
Ron Amesz
Assendelft

Drie vingers gaan spontaan de lucht in als Kees Pronk na de rondleiding in Saendelft aan zijn groepje van vijf kleuters vraagt hoeveel kinderen in de bouw willen werken.

De bouw heeft de toekomst, schreeuwen de krantenkoppen de laatste dagen, alleen is er onvoldoende geschoold personeel om de bouwexplosie aan te kunnen. Dus krijgt het bezoekje van tachtig kinderen uit de groepen 1 en 2 van basisschool De Meander woensdag een actueel tintje.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met werven van metselaars, timmervrouwen en stucadoors, dus zetten de bouwbedrijven die bezig zijn op de hoek Tulpenburgh-Witte Ring de poorten open voor de 4-, 5- en 6-jarigen. Kees begint met de allerjongsten.

Hesjes en helmen

In hun eigen veiligheidshesjes van school en met stevige helmen op het hoofd paraderen ze achter de bouwdeskundige aan. Kees Pronk wordt betiteld als de bouwbaas van KB Wonen, maar zet zich ook in voor Noorderweg of Tervoort en alle andere bouwers op het terrein. Tussen alle werklui krioelt het nu van de kinderen die alles willen weten, voelen en uitproberen.

Van de grond af laat Kees Pronk zien hoe er gebouwd wordt op grasland waar vroeger koeien graasden. De kinderen stapelen bakstenen. Eerst steen voor steen tot een hoge toren die, natuurlijk, omvalt.

Daarna bouwen ze als echte bouwvakkers stevige muurtjes met bakstenen die keurig een halve steen verschuiven, ze merken op dat ze het cement missen en ze bouwen een mini-brug met stenen en papier door een onderboog onder het brugdeel te verzinnen. ’Constructief inzicht’ noemt Kees Pronk het.

De meeste kinderen wonen in de buurt maar komen vanzelfsprekend nooit op deze bouwplaats. Ze nemen het project van top tot teen op. In woningen in aanbouw zien ze het werk van de strucadoor, leren ze dat het plastic op de ramen bescherming biedt, zien ze hoe hun drolletjes straks hun weg vinden in het toilet, en klimmen ze via de trappen naar slaapkamers en de reusachtige zolder.

Wie een vraag van Kees goed beantwoordt krijgt een spontane boks met de vuisten. De kinderen kijken in alle hoeken en gaten. Eerst schuchter, maar als ze zich vertrouwd voelen rennen en dansen ze door de kamers. In een van de huizen mogen ze zelfs in het keldergat kruipen.

Bij een woning die al klaar is kijken de bouwgastjes door het raam naar binnen en zien ze spontaan chocolaatjes binnen op tafel. In groepjes gluren ze door de ruiten en maken smikkelgeluiden.

Dan is er nog een verrassing: op naar de grote bouwkeet. Eventjes lopen. ’Jee, wat een mooie bouwketel”, zegt een van de kids. Binnen krijgen ze allemaal een gereedschapskist met rolmaat, duimstok en timmermanspotlood die ze net als de bouwvakkers zelf achter hun oor steken. De bouwhelm mogen ze ook houden.

Deze bouwers in de dop zullen hun wijk straks met andere ogen bekijken, zeker als de naastgelegen wijk Kreekrijk geboren wordt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.