Kabinet: gevangenis Zwaag toch dicht

Kabinet: gevangenis Zwaag toch dicht
© Archieffoto: PI Zwaag
ZWAAG

Het kabinet heeft vergaande plannen om vier gevangenissen te sluiten. Het voorgenomen besluit ligt politiek enorm gevoelig, omdat het onvermijdelijk banen op het spel zet,

Dat schrijft het AD. Volgens ingewijden wordt nu besloten om de gevangenissen in Zwaag, Zoetermeer, Zeist en Almere dicht te doen.

Door te kiezen voor deze plekken hoopt het kabinet de locaties buiten de Randstad te ontzien. De gedachte is dat het voor het personeel daar moeilijker is om ander werk te vinden.

Het ministerie voor Rechtsbescherming wil nog niet bevestigen dat vier gevangenissen moeten sluiten. ,,Het besluit is nog niet genomen’’, zegt een woordvoerster.

Dekker laat verder weten dat hij de Tweede Kamer nog voor het zomerreces, dat over drie weken begint, gaat informeren over zijn plannen.

Vakbond FNV Overheid eist zo snel als mogelijk duidelijkheid van de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker.

,,Het is onverantwoord om deze onrust bij de Dienst Justitiële Inrichtingen voort te laten duren”, vindt Yntse Koenen van de FNV.

,,De minister zegt nog vóór de zomer te komen met zijn plannen. Maar morgen is het zomer! De beer is los. Het kan niet zo zijn dat minister Dekker eenzijdig besluit om gevangenissen te sluiten, de ondernemingsraden hebben hier ook wat over te zeggen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons