Genieten van grote trucks

Genieten van grote trucks
Bynx Rem krijgt uitleg van Rootney Pettinga over een van de vrachtwagens.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Eerder deze zaterdag waren de diehard-fans al langsgekomen om een bewonderende blik te werpen op de grote glimmende trucks die in het kader van de Beverwijkse feestweek langs de Halve Maan staan geparkeerd.

Nu is het tijd voor de gezinnen, weet Jaap Rumping (28) van transportbedrijf Rumping en Zonen. Die vertelt hoe veel vaders eerder vandaag hun zoontjes al achter het stuur van een van de kolossale vrachtwagens hadden gezet. ,,Deze Transportdag is voor ons ook een mooie manier om te proberen mensen te enthousiasmeren voor het vak.’’ Met zijn rechterhand jaagt hij een wesp bij zijn gezicht weg. Gezien het grote aantal wespen dat vandaag aanwezig is, kan het niet anders of deze nijvere insecten zijn ook groot fan van vrachtwagens.

Er is behoefte aan meer ’machinisten’, weet ook Ellen van de Heij die een paar vrachtwagens verder staat. Zij is pr-dame van Mourik BV en heeft als enige de stand opgeleukt met ballonnen, een prijsvraag en een puzzel. ,,Het beroep is niet meer zo sexy als vroeger, dus is het moeilijker goede chauffeurs te vinden.’’ Ze onderbreekt haar verhaal even om de vierjarige Myla een ballon te geven. Navraag bij de kleuter leert helaas dat deze vooralsnog later liever ’een prinsesje’ wil worden.

Misschien is vrachtwagenchauffeur worden iets voor oud-wethouder Tim de Rudder, die met zijn kind langs de vrachtwagens loopt? ,,Nee hoor’’, lacht hij, terwijl hij de achtervolging op zijn kind inzet als deze verderop een opblaasbare kinderattractie heeft ontdekt.

Zeventigers Sjaak Manshanden en Dea bekijken vol bewondering naar een van de glimmende trucks. Sjaak reed twintig jaar als chauffeur door heel Europa. Bijna mijmerend noemt hij een rijtje landen op: ,,Spanje, Griekenland, Scandinavië...’’ Maar deze wagens zijn andere koek. ,,Groter, ruimer, meer luxe. Maar ach, destijds reed ik ook in de meest moderne vrachtwagens.’’ Hij was regelmatig vier weken onderweg. Soms ging Dea mee. ,,Andere tijden, nog niet alles zo strak geregeld. Ik wilde mijn vrachtjes snel afleveren, want ik wilde verdienen. Maar tussendoor gingen we ook even naar het strand. Ik heb een fantastisch arbeidsverleden.’’ En vandaag herbeleeft hij dat een beetje. Dea: ,,Hier geniet hij echt van. En ik ook trouwens’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons