Laatste hobbel staalfusie Tata Steel genomen

Saalbedrijf Tata Steel.© ANP

Pieter van Hove
IJmuiden

De langverwachte fusie tussen staalgiganten Tata Steel Europe en het Duitse ThyssenKrupp is bijna een feit.

De Centrale Ondernemingsraad (cor) van Tata Steel Nederland ziet vrijdagochtend geen bezwaar in het samengaan van de twee ondernemingen.

Lees hier alles over fusie Tata Steel

Daarmee is het laatste grote obstakel genomen voor de fusie genomen, zegt voorzitter Frits van Wieringen van de cor.

,,Binnen nu en een uur wordt naar verwachting in Duitsland de zaak rond gemaakt", zei Van Wieringen rond 14 uur.

Het adviestraject van de cor – een wettelijke verplichting – was de laatste hobbel tijdens het fusietraject dat twee jaar geleden is ingezet. De ondernemingsraad stelt dat er voldoende garanties zijn voor de werknemers in de komende jaren.

Geen verplaatsing

Ook is er duidelijkheid over de investeringen in de vestigingen van Tata Steel, waaronder het voormalige Hoogovens in IJmuiden.

Eerder zijn de bonden met de directie van Tata Steel Nederland overeengekomen dat het samengaan gepaard gaat zonder gedwongen ontslagen. Donderdag gingen de Duitse bonden die betrokken zijn bij ThyssenKrupp al akkoord met de deal.

Tata Steel IJmuiden blijft een geïntegreerd staalbedrijf, zonder verplaatsing van afdelingen of onderdelen van het bedrijf.

55 procent

Aanvankelijk zou het fusiebedrijf gelijk verdeeld worden, maar volgens mediaberichten heeft ThyssenKrupp op het laatste moment een belang van 55 procent bedongen.

Daarmee wordt tegemoetgekomen aan kritiek van investeerders en vakbonden. Die wilden een groter deel van de taart nadat de winsten bij Tata Steel in Europa de laatste tijd onder druk kwamen.

,,In potentie heeft de joint-venture goede mogelijkheden om uit te groeien tot een succesvol berijf. Alles staat of valt echter met een goed management en de intenties die beide aandeelhouders, Tata en ThyssenKrupp hebben met het verdiende geld”, aldus een mededeling vrijdagmiddag aan het personeel.

Hoofdkantoor

Tata Steel komt vrijdagavond met een ‘belangrijke mededeling’, aldus een woordvoerder. De ondertekening van de overeenkomst heeft overigens pas plaats na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in Brussel.

Eerder werd al bekend dat het hoofdkantoor van het fusiebedrijf in Amsterdam komt. De naam is nog niet bekendgemaakt. De joint venture wordt na ArcelorMittal het op één na grootste staalbedrijf van Europa gemeten naar staalproductie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.