Koning en koningin komen naar West-Friesland

Willem-Alexander en Máxima tijdens een eerder bezoek aan Hoorn.© Foto HMC/Jaap Stiemer

Internetredactie
Hoorn

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen op 28 juni naar West-Friesland. Ze bezoeken Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik. Tijdens het bezoek staan ontwikkelingen in de regio centraal, vooral op het gebied van agro-industrie, wereldhandel en ondernemen en plattelandsontwikkeling.

De koning en koningin starten het bezoek op het Oostereiland in Hoorn. Johan Remkes, commissaris van de Koning, ontvangt Willem-Alexander en Máxima daar in de foyer van Cinema Oostereiland. Ze krijgen een toelichting op ontwikkelingen en uitdagingen in de regio. Daarna spreekt het paar over de vernieuwing van het Oostereiland en maken ze een korte vaart met de watertaxi.

Drechterland

In Drechterland bezoeken de twee de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. Ze praten hier met betrokkenen over het bestuurlijke proces en met omwonenden over de gevolgen van de aanleg van de weg voor onder andere de leefbaarheid en het aanzien van het landschap en de dorpslinten. Zelf spreken ze over nieuwe ontwikkelingen op provinciale wegen, waaronder de zelfrijdende auto.

Ook voetbalvereniging De Zouaven in Grootebroek kan rekenen op de komst van het koninklijk duo. In de kantine wordt een gesprek gevoerd met ouders, jongeren van Team Bewust Alcohol en Drugs, een preventieprofessional en barvrijwilligers.

Enza Zaden

Aansluitend bezoeken de koning en koningin het nieuwe lab van Enza Zaden in Enkhuizen. Hier spreken ze over opleidingsmogelijkheden, het tekort aan personeel en de kansen die Enza Zaden biedt met hun Enza Academy. Ze krijgen hier ook uitleg over het ontwikkelen van groenterassen voor zogenoemde ’plant factories’.

Over de agri- en foodsector vindt even later in Enkhuizen een rondetafelgesprek plaats met bedrijven uit de vijf gemeenten. Hoe ze aan de wereldtop kunnen blijven en wat de belangrijkste uitdagingen zijn, komt hier aan bod.

Zeilcentrum

In Medemblik wordt het koninklijk bezoek afgesloten bij het Internationale Sailing Center Medemblik. Hier vindt een zeildemonstratie plaats en spreken Willem-Alexander en Máxima met talenten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen