Rijksweg Limmen obstakel voor kinderen

De kruising van de Kerklaan en de Rijksweg in Limmen.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Limmen

Basisschoolleerlingen van de Kerkuil in Limmen zijn tevreden over hun dorp; ze geven het een 8. Maar de kruisingen op de Rijksweg zijn onveilig en er zouden meer speelmogelijkheden moeten komen.

Dat blijkt uit het onderzoek ’Kids in de buurt’ van de Stichting Welzijn Castricum. Die heeft drie groepen leerlingen uit groep 7 van de Kerkuil en hun ouders ondervraagd.

’Limmen is een gezellig en leuk dorp en mensen helpen elkaar.’ Een traditie als de Bloemendagen wordt belangrijk gevonden. Wel wordt zwembad Dampegheest, dat een paar jaar geleden is gesloten, door veel kinderen gemist. De speelmogelijkheden mogen dus wel wat uitdagender zijn, vinden de ondervraagden, en meer of betere voetbalveldjes staan ook op de wensenlijst.

De Rijksweg blijkt in Limmen voor veel kinderen en hun ouders een moeilijk obstakel. Bij de kruising met de Kerklaan, bij de verkeerslichten, kunnen maar weinig fietsers tegelijk oversteken en de kruising met de Visweg wordt als gevaarlijk ervaren. Vooral op de Dusseldorperweg en de Oosterzijweg wordt te hard gereden. Daar geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Meer borden met ’30’ zouden helpen en de gemeente gaat op de Dusseldorperweg borden plaatsen met de snelheid van de passanten.

Wethouder Kees Rood was betrokken bij het onderzoek, maar heeft het definitieve rapport van de bevindingen nog niet gezien. Hij zegt wel dat er onmiddellijk iets kan worden gedaan bij ’kleine veranderingen’. „Het onderhoud van de sportveldjes bijvoorbeeld bekijken we jaarlijks.”

Lastiger is het met de Rijksweg. „Die is voor het laatst in 1994 gerenoveerd. Sindsdien is er veel meer verkeer gekomen. Met de ontwikkeling van de nieuwbouw in de Zandzoom hebben we de kans om de verkeersafwikkeling aan te pakken. Voor de kruising met de Visweg liggen plannen voor een rotonde.” Of die er ook komt, is aan de gemeenteraad.

Vorige week waren ook leerlingen van basisschool Het Kleurenorkest in de weer met het verkeer. Ze maakten een parkeerplan voor het gebied rond de school. Ze willen een ’Kiss and Ride’ strook en meer parkeerplekken en camera’s. Wethouder Marcel Steeman is lang sgeweest en gaat kijken welke plannen kunnen worden uitgevoerd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.