Bevallingen na de zomer niet meer in Purmerend

Bevallingen na de zomer niet meer in Purmerend
© Archief
Purmerend

Nog tot en met de zomer dit jaar zullen er in het Waterlandziekenhuis en het geboortehotel bevallingen plaatsvinden. In het najaar wordt geboortezorg van Purmerend naar het Westfriesgasthuis in Hoorn verplaatst.

Het Purmerendse geboortehotel, dat aan het ziekenhuis vastzit, sluit dan ook.

De verhuizing van de afdelingen verloskunde en neonatologie betekent dat vanaf dan Purmerendse moeders die in het ziekenhuis moeten of willen bevallen, niet meer in Purmerend terechtkunnen.

De meeste zorg voor zwangere vrouwen, zoals echo’s en bloedcontroles, vinden na het verhuizing nog wel in Purmerend plaats. Alleen de bevallingen en de zorg voor het pasgeboren kindje dus straks niet meer.

Verwacht wordt dat de meeste moeders voor het ziekenhuis in Hoorn kiezen, al zijn zij ook vrij om bijvoorbeeld naar het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord te gaan. Dat ziekenhuis heeft de geboorteafdeling ook al flink uitgebreid en opgeknapt.

In het Purmerendse geboortehotel kunnen vrouwen terecht die geen medische indicatie hebben, maar toch liever niet thuis willen bevallen. Deze groep kan nu ook al terecht in het Westfriesgasthuis, waar speciale kamers voor deze vrouwen zijn.

Tussen de zeventig en tachtig vrouwen maken jaarlijks gebruik van het Purmerendse kraamhotel.

In het Waterlandziekenhuis worden jaarlijks zo’n 1000 baby’s geboren.

In het Westfriesgasthuis gaat het nu nog om tussen de 1300 en 1400 bevallingen, maar dit aantal loopt waarschijnlijk dit jaar al op.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons