In problemen door goed bedoeld aanbod

Christine Reinten met de brief van de gemeente Castricum.© Foto HMC

Henk-Jan den Ouden
Akersloot

„Naar de tandarts en de fysio ga ik niet, terwijl ik die wel dringend nodig heb. De medicijnen voor mijn zoontje betaal ik nu zelf. Ik ga dit financieel niet meer redden.” Christine Reinten uit Akersloot zit in deze problemen, omdat ze een goed bedoelde aanbieding van de gemeente Castricum voor een collectieve zorgverzekering accepteerde. En daar vervolgens weer werd uitgezet.

„Ik was eigenlijk heel tevreden bij Interpolis”, zegt Christine. „Mijn polis voor 2018 was al binnen. Toen kreeg ik op 28 november een persoonlijke brief van de gemeente Castricum.’’ Die bevatte een aanbieding voor een collectieve zorgverzekering via de gemeente. Voor mensen met een laag inkomen, met een lagere maandpremie. Christine laat hem zien; hij hangt van plakbandjes aan elkaar. „Ik had hem al verscheurd en weggegooid. Maar toen ben ik gaan rekenen. De collectieve verzekering vraagt geen eigen bijdrage. Alles bij elkaar was die net iets voordeliger voor me.”

Omdat elk tientje telt, vraagt Christine hem toch maar aan; op 6 december. Vier dagen later krijgt ze van Univé een bericht dat de aanvraag is goedgekeurd en dat haar verzekering bij Interpolis is opgezegd.

Alles lijkt goed te gaan, totdat ze eind januari een telefoontje krijgt van een ambtenaar van de gemeente. „Die zei dat mijn aanvraag voor de collectieve ziektekostenverzekering was afgewezen. Ik was perplex. Ik had de nieuwe polis al anderhalve maand binnen en had al behoorlijke zorgkosten gemaakt.”

Alimentatie

Uit een brief van de gemeente, die ze op 30 januari krijgt, blijkt dat Christines inkomen toch net te hoog is om met de collectieve zorgverzekering te mogen meedoen. „Ik had de alimentatie die ik voor mijn zoontje krijg bij mijn inkomen moeten optellen. Dat is 250 euro per maand en daardoor kom ik 37 euro per maand boven de maximumgrens uit. Raar, want over alimentatie stond niets in de brief. De Belastingdienst ziet dat niet als inkomen, en het UWV ook niet, dus hoe had ik moeten weten dat je dat bij je inkomen moet optellen? En als Univé je accepteert, ga je er vanuit dat de gemeente dat met hen heeft afgestemd.”

Om niet onverzekerd te raken, moet Christine binnen een dag overstappen naar een andere verzekeraar, omdat dat voor 1 februari moet. „Ik maak vrij veel ziektekosten, ik realiseer me heel goed dat ik een acceptatieprobleem heb. Ik heb Interpolis gebeld of ze me onder dezelfde voorwaarden terug wilden nemen. Alles moest telefonisch, dus ik had niets zwart op wit en was er niet helemaal zeker van dat ik terug kon.’’

Christine krijgt dan een polis voor een ander pakket bij Univé. „Dat maakt qua premie niet veel uit, maar het pakket heeft een veel minder goede dekking. En we maken best wat ziektekosten. Ik zit in de ziektewet, ik heb onder andere artrose, heb medicijnen voor pijnbestrijding en ik maakte veel gebruik van fysiotherapie. Mijn zoontje heeft ADHD en heeft veel medicatie nodig. En je hebt natuurlijk nog de tandarts. Mijn zoontje moet eigenlijk een beugel.”

Maar dat gaat er voorlopig niet van komen. „Ik ben al acht maanden in het ongewisse of iets vergoed wordt. Dus ik maak bijna nergens gebruik van. Er is een kans dat alles wordt teruggedraaid en dat ik dan datgene wat nu wel gedekt is, alsnog moet betalen.”

Schade

Christine stapt naar de bezwaarcommissie van de gemeente Castricum, maar krijgt daar nul op het rekest. ’Ontvankelijk, maar ongegrond’, luidt het oordeel. Wel is de commissie van mening dat ’door de gevolgde procedure sprake is van een fout ten nadele van gemachtigde en dat zij daardoor schade lijdt’. Christine wordt gevraagd een schatting te maken van die schade.

„Daar zijn we mee bezig, maar die schade laat zich niet becijferen. Mijn dekking is nu heel slecht en dat zal jarenlang zo zijn als de situatie zo blijft’’, zegt Christine. „Ik wil graag alsnog toegelaten worden tot de collectieve verzekering, voor onbepaalde tijd.’’

Ze vindt dat de gemeente Castricum ervoor moet zorgen dat niet nog meer mensen in deze val trappen. ,,Want in de doelgroep die de gemeente voor de verzekering heeft, zullen nogal wat alleenstaande moeders zitten die net als ik alimentatie omtvangen. En het is nogal wat. Juist minima zijn erg afhankelijk van hun ziektekostenverzekering. Het gaat wel om je gezondheid.”

Gemeente

De gemeente Castricum meldt dat ze om privacyredenen geen antwoord kan geven op de vragen, die deze krant heeft gesteld.,Op de omschreven individuele situatie en de vragen daarover mogen wij vanwege de AVG-wetgeving niet ingaan’’, aldus een woordvoerster.

Wel stelt de gemeente dat de procedure ten aanzien van de behandeling inmiddels is gewijzigd. ,,Er zal op een eerder moment worden beoordeeld of aanvragers in aanmerking komen voor toekenning van het gevraagde.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.