Nog geen stormloop op Poldermolen in de Wieringermeer

Nog geen stormloop op Poldermolen in de Wieringermeer
Henk van Bodegom, voorzitter van de coöperatie Poldermolen, bij een van de ontmantelde windmolens uit het toekomstige Windpark Wieringermeer.
© Foto HollandMediaCombinatie/Martijn Gijsbertsen
Wieringerwerf

Met tot dusverre circa negentig aanmeldingen loopt het qua animo voor de Poldermolen in de Wieringermeer nog geen storm. Toch is Henk van Bodegom (65) uit Wieringerwerf ervan overtuigd dat veel meer huishoudens of bedrijven aandelen of zogeheten ’windkavels’ zullen kopen.

Van Bodegom is beoogd voorzitter van de coöperatie die de honderdste windmolen in het toekomstige Windpark Wieringermeer namens particulieren en ondernemers wil exploiteren.

,,Nu de 32 agrariërs uit het Windcollectief Wieringermeer hun windmolenlocaties hebben verkocht aan energiemaatschappij Nuon en daarmee uit het windpark zijn gestapt, is de Poldermolen de enige manier om als inwoner in eigen regio mee te investeren in duurzame windenergie’’, stelt Van Bodegom.

Wervingscampagne

De coöperatie in wording (’De statuten liggen bij de notaris, de akte van oprichting moet nog passeren’) heeft al promotie heeft gemaakt tijdens de Boerenversmarkt bij tulpenkwekerij Munster in Slootdorp en Open Winddag op het ECN-testveld.

De grootschalige wervingscampagne moet komende maand van start gaan. De website www.depoldermolen.com is pas de lucht in gegaan.

,,Het wordt keihard werken om de Poldermolen, die niet eerder dan in 2019 wordt gebouwd, overeind te krijgen’’, beseft Van Bodegom.

Ambassadeur

,,Aan de andere kant is het mooi om ambassadeur van de Poldermolen te zijn. Iedereen weet dat we de uitstoot van kooldioxide moeten reduceren. Wat is leuker dan daaraan bij te dragen, over de A7 te rijden en te kunnen zeggen dat de windmolen tussen het Van der Valk-hotel en volkstuinencomplex voor een stukje van jou is?’’

Bovendien, zo luidt de verwachting, is deelnemen niet slecht voor de portemonnee. ,,Eén aandeel of windkavel kost 250 euro. Afhankelijk van het gemiddeld stroomverbruik kunnen huishoudens er maximaal twaalf kopen.’’

Postcodes

Deelnemers moeten wonen in het gebied met postcodes 1771, 1774, 1775 (Wieringermeer), 1777, 1778, 1779 (Wieringen), 1761 (Anna Paulowna) of 1766 (Wieringerwaard).

Van de 13.250 adressen zouden volgens de coöperatie minimaal 1600 huishoudens en driehonderd bedrijven voldoende moeten zijn op de 4,5 miljoen euro voor de Poldermolen op tafel te krijgen.

,,Wie een aandeel heeft, krijgt per kilowattuur korting op de energiebelasting. Bij een gemiddeld huishouden gaat dat per jaar om 125 euro, bij vier windkavels van 250 euro per stuk. De regeling duurt vijftien jaar, halverwege zou de investering zich moeten hebben terugbetaald.’’

Aanwaaien

De risico’s zijn volgens Van Bodegom bijzonder gering. ,,De Wieringermeer is een van de grootste waaihoeken in Nederland. Ze bouwen dat windpark hier niet voor niets, dus het geld komt je bij wijze van spreken haast aanwaaien. Vandaar dat ik de overtuiging heb dat het gaat lukken. Je zou bijna gek zijn om niet mee te doen.’’

Raadsleden

Raadsleden van Hollands Kroon zouden, wat Van Bodegom betreft, het voortouw moeten nemen en allemaal een aandeel in de Poldermolen moeten kopen. ,,Het zou super zijn wanneer zij het goede voorbeeld geven aan andere inwoners.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen