Coalitie Waterland: CDA, GroenLinks, D66 en PvdA

Johan Moes
Monnickendam

De nieuwe coalitie in Waterland wordt gevormd door CDA, GroenLinks, D66 en PvdA. De vier partijen hebben overeenstemming bereikt over een coalitieakkoord voor de komende vier jaar.

De samenstelling is niet echt een verrassing. CDA, GroenLinks en D66 vormden de afgelopen vier jaar ook de coalitie, samen met de SP. Die partij deed echter niet mee met de verkiezingen en de PvdA won een zetel. Om die reden lag voortzetting van de coalitie voor de hand waarbij de SP werd ingeruild voor de PvdA.

Het coalitieakkoord zelf wordt pas later bekend gemaakt, maar de vier partijen laten nu al weten dat daar geen grote nieuwe plannen in zullen staan. In een persbericht zeggen zij: ,,Belangrijke thema’s in het conceptakkoord zijn financiën, bouwen, zorg en welzijn, duurzaamheid en energietransitie, bereikbaarheid en economie. Het is een akkoord op hoofdlijnen, want de forse overschrijdingen op de begroting van de gemeente Waterland maken dat het niet wenselijk is om een gedetailleerd akkoord op te stellen, met kostbare investeringen. Eerst brengen wij de financiële situatie van de gemeente weer op orde.’’

Wethouders

,,De coalitiepartijen zijn tevreden met de uitkomst en hebben vertrouwen in een vruchtbare samenwerking voor de komende vier jaar. De partijen leggen volgende week het conceptcoalitieakkoord voor aan hun leden. Naar verwachting zal het debat over het coalitieakkoord en de installatie van de nieuwe wethouders plaatsvinden op dinsdagavond 15 mei.’’ Van de huidige wethoudersploeg keren in elk geval Jacob Kes en Laura Bromet niet terug.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.