Ieder huis een energiecentrale in Kreekrijk, Assendelft

Kreekrijk wordt een energiezuinige wijk
© VBM Ontwikkeling
Assendelft

Zonnepanelen, drielaagsglas, vloerverwarming op alle verdiepingen en een warmtepompsysteem gaan ervoor zorgen dat woningen in de nieuwe wijk Kreekrijk in Assendelft klimaatneutraal worden. De beoogde windmolen, die het bedrijf VBM Ontwikkeling uit Alkmaar in de buurt van de wijk wilde plaatsen om groene energie mee op te wekken, blijft achterwege.

Het was de wens van de gemeente Zaanstad om de nieuwbouwwijk klimaatneutraal te maken. Dat past in de milieuvisie van de gemeente. De wijk in het noorden van Zaanstad wordt gasloos. Daarnaast moet iedere woning zijn eigen energie opwekken. Ontwikkelaar VBM heeft daarbij rekening gehouden met het verbruik van een gemiddeld gezin.

Een windmolen plaatsen mocht niet van de provincie. Een tegenvaller voor VBM Ontwikkeling dat er vijftien jaar geleden ervaring mee heeft opgedaan bij de ontwikkeling van de wijk de Stad van de Zon in Heerhugowaard - de eerste klimaatneutrale wijk van Europa. Daar werden drie molens geplaatst om de wijk van energie te voorzien. De provincie is tegen het plaatsen van extra molens in Noord-Holland. Het zou onwenselijk zijn als overal in de provincie windturbines verspreid zouden staan. De ontwikkelaar moest op zoek naar andere mogelijkheden om energie op te wekken voor de Assendelftse woonwijk.

Warmte

De oplossing werd onder meer gevonden in zonnepanelen. Het plaatsen van drielaagsglas - goed om warmteverspilling tegen te gaan - is volgens Van Nimwegen bijzonder. Lang niet alle nieuwbouwwoningen worden daarvan voorzien. Ieder huis krijgt een eigen warmtepompsysteem, dat ervoor zorgt dat woningen worden verwarmd of verkoeld. ,,Huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat in de zomer de warmte moeilijk is weg te krijgen. Via dit systeem kan het wel.’’ In sommige huizen wordt in de badkamer de warmte na het douchen opgevangen en teruggegeven aan het water. Zo is minder energie nodig om water te verwarmen.

Het duurt naar schatting zeven jaar voordat Kreekrijk af is. Het project wordt in delen opgeleverd. De eerste huizen zijn al verkocht. Sommige woningen moeten nog worden ontworpen. Hoe de energieopwekking van die huizen zal plaatsvinden, kan Van Nimwegen nog niet zeggen. VBM houdt de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt nauwgezet in de gaten. Als nieuwe toepassingen op de energiemarkt komen die voor later te bouwen huizen in de Assendelftse wijk kunnen worden gebruikt, gaat de ontwikkelaar deze inzetten. Op die manier wil de bouwer zeker zijn om te allen tijden eigentijdse woningen af te leveren aan de klant.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen