Hoger beroep in zaak moord op Nick Bood

Jeannine Verhagen
Haarlem

De 17-jarige Yasin uit Zaandam is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Haarlem in de zaak van de moord op de 16-jarige Nick Bood uit Assendelft. De rechtbank had hem een jaar cel en onvoorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd.

Zo ontkent Yasin dat hij de fatale steek heeft toegebracht, waardoor Nick Bood is overleden. De advocaat pleitte daarom voor vrijspraak van moord en/of doodslag. Zijn raadsman stelt dat de rechtbank voorbij is gegaan aan het oordeel van diverse deskundigen, die adviseerden om de Zaandammer de voorwaardelijke vorm van jeugdtbs op te leggen.

In eerste instantie kwam uit rapportages naar voren dat Yasin onvoorwaardelijke jeugdtbs zou moeten krijgen. Nadat de raadsman een professor een rapport hierover liet opmaken en deze tot de conclusie kwam dat voorwaardelijke jeugdtbs beter zou zijn, besloot de rechtbank tot een contra-expertise. „Dat heeft geleid tot een observatie van zeven weken en het advies voor de voorwaardelijke PIJ-maatregel”, aldus de advocaat. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, jeugdtbs dus. „Maar in het vonnis volgt de rechtbank dit advies helaas niet. Het gevolg is ook dat Yasin bijna zeker zal worden overgeplaatst naar een andere instelling dan waar hij nu al zit, terwijl de rechtbank en alle deskundigen wel vinden dat hij daar zou moeten blijven.”

Aanleiding voor de moord op Nick Bood op 29 april vorig jaar was een ruzie om een drugsschuld van 200 euro. Medeverdachte Mads (19) uit Zaandam kreeg 3 maanden jeugddetentie voor het mishandelen van Nick. De rechtbank sprak hem vrij van betrokkenheid bij de moord op de Zaanse tiener.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.