Oppositie Hoorn én wethouder overvallen door nieuws Missiehuis

Het Missiehuis.© Archieffoto

Eric Molenaar
Hoorn

Het nieuws in het NHD van dinsdag, over het akkoord tussen de school voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) en de eigenaar van Het Missiehuis, De Nijs, is de oppositie in de gemeenteraad van Hoorn in het verkeerde keelgat geschoten.

Woensdagmiddag bleek dat ook wethouder Ben Tap zich overvallen voelt.

Vragen

De vragen die negen fracties hebben ingediend komen voort uit ergernis. De gemeenteraad is niet rechtstreeks geïnformeerd over de nieuwste ontwikkeling: het sluiten van een overeenkomst over de vestiging van een middelbare school, de Ida Gerhardt Academie. Die komt in het bestaande Missiehuis, aan de achterzijde.

Het is niet de eerste keer dat raadsleden teleurgesteld zijn over een gebrek aan informatie over dit onderwerp. In juni discussieerden commissie en raad al, over de serieuze interesse van de school voor deze plek, ook al naar aanleiding van een bericht in het NHD. De school past binnen het bestemmingplan.

Volgens de oppositie was het college van B en W hier al sinds januari van op de hoogte, maar verzuimde het dit te melden toen het bestemmingsplan van het Missiehuis werd besproken. ’In het debat over het bestemmingsplan ging het over huisvesting, parkeernormen, luchtkwaliteit et cetera, met haar eigen dynamiek aan de poort van de stad. Echter niet over de komst van een school, die een totaal andere dynamiek geeft’.

Vervelend

De inkt van de vragen was nog niet droog of wethouder Ben Tap liet de gemeenteraad in een mail weten dat hij de raad direct zou hebben geïnformeerd als hij op de hoogte was geweest. ’Ik ken de inhoud van het nieuwe aangepaste plan niet, ik ben ook niet geïnformeerd over dit plan en ook niet over (nieuwe) informatie op de website van De Nijs’.

De wethouder stelt dat hij de ontwikkelaar en de stichting zal laten weten het ’zeer vervelend te vinden dat zowel het college als de gemeenteraad nieuwe ontwikkelingen over het Missiehuis uit de krant moet vernemen’.

In zijn mail aan de raad benadrukt wethouder Tap dat de overeenkomst die de stichting en De Nijs hebben getekend nog niet betekent dat de gemeenteraad medewerking zal verlenen aan alle onderdelen van het aangepaste plan van De Nijs. ’Tevens heb ik aangegeven dat het aan De Nijs zelf is om een plan in te dienen dat uitgaat van verschillende functies in 1 gebouw op 1 terrein. Wij hebben op dit moment nog geen mening over de inhoud van het plan omdat we het plan nog niet hebben ontvangen’.

De school wil in 2019 beginnen met vijf brugklassen van 16 leerlingen en groeien tot maximaal 25 klassen. In het voorste deel van het Missiehuis komen volgens de plannen 25 kleinschalige appartementen en, verdeeld over vier woongebouwen, 109 ruime appartementen. De Nijs wil in het najaar starten met de verkoop.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen