Burgemeester Heerhugowaard schrijft roman

Burgemeester Heerhugowaard schrijft roman
Bert Blase bladert in de Statenbijbel van zijn familie.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Heerhugowaard

Het zijn niet zo maar een beetje roerige tijden, vindt burgemeester Bert Blase (59) van Heerhugowaard. Hij ziet het, hij voelt het: ,,We staan voor een herschikking van de aardplaten onder ons bestaan.”

De druk loopt op. Het volk duwt en dringt het politieke bestel met de rug tegen de muur en zorgt voor aardschokken zoals de verkiezing uit het niets van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk en de Brexit of de keuze voor Trump.

Het zijn bewijzen, vindt Blase, voor de onvrede van de burgers over de manier waarop ze nu geregeerd en bestuurd worden.

Al die druk kan zich ontladen in een zware aardbeving van een magnitude als die van de Beeldenstorm uit 1566, die aan de basis lag van de bloedige Tachtigjarige Oorlog.

Maar die ook een nieuwe tijd inluidde waarin de vrijheid van geweten ontstond, waarbij mensen zich niet meer lieten vertellen wat ze wel en niet moesten denken en geloven; waarmee de almacht van paus en koning werd doorbroken.

Boek

Blase laat zijn boek ’Het verhaal van de wereld’, dat op 7 februari verschijnt, dan ook niet voor niets in die periode beginnen. Zoals toen de ’vrijheid van geweten’ het licht zag, zo maken we nu de geboorte mee van iets nieuws. Wat dat nieuwe is, weet Blase nog niet.

,,Maar de mensen pikken het niet meer als ze niet volwaardig gehoord worden.” En in zijn boek schrijft hij: ,,Het is in ieder geval de overgang naar een samenleving, waarin er steeds minder macht boven ons wordt gesteld.”

Burgemeester Heerhugowaard schrijft roman
De omslag van Blase’s boek

Blase begint zijn boek met het verhaal van ene Jan Barrenn. Hij vertelt hoe hij van deze man een handgeschreven document uit 1572 vindt tussen de pagina’s van een oude statenbijbel van zijn ouders.

Barrenn beschrijft hoe hij in Zwitserland een sekte ontvlucht waarin één vrouw voor iedereen bepaalt hoe ze moeten leven, wat ze moeten geloven. Net als Blase nu, voorziet Barrenn andere, betere tijden.

Fluweel

Als het aan Blase ligt, blijft een beeldenstorm dit keer uit. Een fluwelen revolutie zou veel beter zijn. ,,Dat geeft minder leed en pijn.” Of dat een realistische wens is? Blase vindt van wel. Natuurlijk kent hij aantrekkingskracht van de populistische stromingen als van Wilders en Baudet.

,,Het populisme voelt de onderstroom in de bevolking ook aan en het geeft daar zijn eigen antwoorden op. Maar het is geen vechten tegen de bierkaai. We moeten er op blijven wijzen dat er ook een positief antwoord mogelijk is. Ik weet zeker dat dat geluid de komende tijd sterker gehoord gaat worden.”

Prioriteiten

Als voorman van de beweging Code Oranje, die politieke vernieuwing nastreeft, reist Blase het hele land door. Hij ziet dat er in heel veel gemeenten experimenten aan de gang zijn met het benutten van kennis uit de samenleving.

Burgemeester Heerhugowaard schrijft roman
Blase mocht afgelopen week zijn boek toelichten in ’Het Oog op Morgen’.

Maar ook met het weghalen van de politiek. ,,In Rotterdam is er een wijk waar de buurt zelf de prioriteiten van de buurtpolitie bepaalt.”

Blase is er helemaal niet bang voor dat de grootste schreeuwers de boventoon gaan voeren. ,,Juist niet. Als je alle belangen rondom een tafel zet dan zie je dat men elkaar corrigeert en dat er begrip ontstaat voor elkaars wensen.”

In het boek stelt Blase zelfs dat inwoners het voor tachtig procent met elkaar eens zijn. ,,Dan hoeft tachtig procent van alle kwesties dus niet via de lijnen van de politiek te lopen”. Oftewel: Beperk de politiek en benut voor het overige de kennis en de inbreng van de samenleving.

En het werkt, zo heeft hij gemerkt. ,,In Alblasserdam waar ik burgemeester was en waar we op die manier werkten, steeg het waarderingscijfer van de inwoners voor de gemeente in een klap van een zes naar een zeven.”

Midden

Het is hoog tijd, vindt Blase, dat de burgers de agenda van de politiek gaan bepalen. Het stoort hem dat dit besef maar niet doordringt in Den Haag, waar die agenda achter gesloten deuren in gedetailleerde coalitieakkoorden wordt vastgelegd.

Juist de middenpartijen, zoals ook zijn eigen PvdA, zouden naar de tijdgeest moeten luisteren. ,,Dan gaat de sneeuwbal rollen. Uit het centrum, uit het hart, moet de oplossing komen. Vanuit de flanken lukt dat niet.”

’Het verhaal van de wereld’

Bert Blase

ISBN: 9789492723147

Het Boekenschap

Prijs: €24,95

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons