Woningen Krommenie moeten snel gestut

Krommenie, Blok nummer 30. Aan de voordeur is goed te zien dat hier vroeger een auto naar binnenreed en dat het huis verzakt.© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Krommenie

Vijf huurwoningen van woningcorporatie Parteon aan het Blok in Krommenie moeten vrijdag gestut worden omdat de fundering in ’matige tot slechte staat is’.

Dat heeft de corporatie bekendgemaakt. De bewoners van de vijf woningen moeten binnen drie maanden hun huis verlaten. De corporatie zegt de bewoners te begeleiden bij de verhuizing. Wat er met de woningen gebeurt, sloop of renovatie, is nog niet duidelijk. Dat wordt pas volgend jaar bekend. De bewoners zitten nog een tijd in onzekerheid over de toekomst van hun woning.

De slechte staat van de fundering bleek tijdens onderzoek. Ook funderingen van de andere woningen zijn ’matig tot slecht’ maar van de constructeur hoeft hier niet direct actie op te worden ondernomen. Volgens Parteon kunnen bewoners hier ’voorlopig veilig wonen’.

In 2008 moesten bewoners van de Wilhelminastraat in Krommenie halsoverkop hun huis uit vanwege een verzakkende fundering. In 2012 moesten woningen in Wormerveer worden gestut.

Op het rijtje van vijf huizen zijn er drie nog bewoond. Een bewoonster is naar een bejaardenwoning gegaan, de andere bewoners hebben een straat verder een huis gekocht. De overgebleven bewoners hebben begrip voor de situatie, maar willen wel graag in de omgeving blijven. Ze hebben Parteon gevraagd of zij naar de net opgeleverde woningen aan de Eikelaan kunnen. De verhuisdozen worden inmiddels al ingepakt. Voor de familie Ket van nummer 34 is het een grote tegenvaller. ,,We hebben net een kamertje klaargemaakt voor ons kleinkind dat in januari komt. Alle moeite voor niets.”

Kitty Philippo van nummer 32 heeft er slapeloze nachten van, maar foto’s laten zien dat de palen onder de huizen gescheurd, gebroken of zelfs helemaal verschoven zijn. Tineke Loods-Peerdeman woont al bijna 54 jaar in woning nummer 30. Dat huis heeft heel wat doorstaan. Er is zelfs ooit een auto haar woning binnengereden. Maar zij ziet wel dat de laatste tijd de scheuren in de plavuizen schieten en dat het douchewater niet meer goed wegloopt. ,,Het putje zit ineens op de verkeerde plek.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.