’Vierkoppig jazzmonster’ bezoekt Hoorn

The Ploctones, op 12 april in het Huis Verloren.

The Ploctones, op 12 april in het Huis Verloren.© Foto Merlijn Doomernik

Jaap Stiemer
Hoorn

In het Huis Verloren in Hoorn staan twee bijzondere jazzoptredens op het programma: Bert van den Brink en Heleen van den Hombergh (8 maart) en het ’vierkoppig jazzmonster’ The Ploctones (12 april).

Sinds vorig jaar wordt er in de zaal aan het Kerkplein weer jazz geprogrammeerd onder de noemer ’Hot House Hoorn, Lost into Jazz’. Sabine Jonker van boekingsbureau Jonkvrouw en Christiaan Mulder van het Huis Verloren hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Er komen nationale en internationale grootheden op het podium.

Donderdag 8 maart staan Bert van den Brink en Heleen van den Hombergh op het podium. Van den Brink is internationaal gerespecteerd jazzpianist, die speelde met jazzgrootheden als Chet Baker en Dee Dee Bridgewater.

Hij studeerde cum laude af in de klassieke muziek, maar is autodidact als het om vrije improvisatie gaat. Heleen van den Hombergh is een zangeres die zelf nummers schrijft. Het duo maakte twee albums en een dvd-productie. Met hun samenwerking Blue Lifeblood brengen ze een jazzy ode aan het water in al zijn facetten. Het Hoornse concert is een try out voor de komende tournee. Aanvang 21 uur, entree 12,50 in de voorverkoop en 15 euro aan de deur.

Buitenbeentje

Op donderdag 12 april komt een buitenbeentje in de jazz naar Hoorn: The Ploctones. In de pers omschreven als ’de vuurbal van de lage landen’, ’het vierkoppige monster’, ’de roedel niet te stoppen sledehonden’; het kwartet scheurt in hoog tempo over niet gebaande paden. Alleen aan de songtitels valt al af te lezen dat het hier om een eigenzinnig kwartet gaat: ’Kont’, ’Rrrrrita’, ’Paalangst’ en ’Droplul’.

De band, met Anton Goudsmit op gitaar, Afraïm Trujillo op sax en fluit, Jeroen Vierdag op bas en Martijn Vink op drums, is nog maar met begonnen aan de ’Renovation Tour’ en een week voor de show in Hoorn staat de groep nog in dé jazzzaal van Amsterdam, het Bimhuis. Ook deze show begint om 21 uur. Entree 17,50 in de voorverkoop, 20 euro aan de deur.

Kaarten voor alle jazzoptredens in het Huis Verloren zijn te bestellen via www.huisverloren.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen