Verdachte: S. kan comaschopper van Den Ilper zijn

Verdachte: S. kan comaschopper van Den Ilper zijn
Amsterdam/Den Ilp

Ook in hoger beroep eist het Openbaar Ministerie 30 maanden celstraf tegen de Waterlander die ervan wordt verdacht Roel Sijbrands uit Den Ilp in coma te hebben geschopt.

M. (25) uit een dorpje in Waterland ontkende gisteren opnieuw dat hij de dader was. Hij zei dat hij de straat in Purmerend waar het incident gebeurde op 20 februari 2016 al had verlaten voordat er was geschopt.

,,Ik vertrok in paniek, omdat ik bang was door mijn gedrag mijn baan als politieagent te verliezen. Ik had alcohol gedronken en gescholden naar Sijbrands en zijn vrienden die de voormalige kerk in de Kanaalstraat binnen kwamen waar mijn vriendin haar verjaardag vierde.’’ Ze hoorden muziek en waren nieuwsgierig. ,,Ik heb ze met mijn lichaam naar buiten geduwd. Ik voelde dat ik zou escaleren. Daarom ben ik weggegaan.’’ Hij had daar nu spijt van.

,,Als u het niet was, wie dan wél’’, wilde de rechter weten. ,,Als je ten onrechte wordt veroordeeld, wil je toch weten wie het dan gedaan heeft. U zult toch wel met uw vrienden hebben gesproken, en hebben willen weten waarom ze verklaringen tegen u hebben afgelegd.’’

M. ontkende daarover met hen te hebben gesproken. Toen de advocaat-generaal vroeg wie hij, nu na lezing van het dossier, denkt dat het heeft gedaan, noemde M. de naam van zijn toenmalige vriend J.S. De magistraat had er geen goed woord voor over dat M. daar nu pas mee kwam. Hij laakte de houding van M. die zich tijdens verhoor had beroepen op zwijgrecht, die zijn ouders en zus had ontraden verklaringen bij de politie af te leggen. ,,Dit is allemaal zó berekenend. Dit past niet bij iemand met paniek.’’

Dat S. de dader kon zijn, leidde M. af uit de verklaring van Sijbrands vriendin die dicht bij de mishandeling heeft gestaan. De advocaat-generaal hechtte daar geen waarde aan.

M.’s raadsman Thei Houben stelde juist dat zij het als enige getuige heeft gezien, terwijl de advocaat-generaal zich baseert op getuigenissen van vijf mensen die het niet hebben gezien. Houben nam het politie en justitie kwalijk dat ze niet verder op S. hebben gerechercheerd. Sijbrands advocaat Arlette Schijns eiste bijna vijf ton aan smartengeld en inkomensderving door de blijvende invaliditeit. Uitspraak 31 augustus.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons