Neploverboys hebben veel succes

Neploverboys hebben veel succes
Hoorn

Op de Hoornse kermis heeft een ruime meerderheid van 38 meisjes persoonlijke informatie afgegeven aan neploverboys. De gemeente Hoorn liet acteurs op de kermis rondlopen om de meisjes bewust te maken van het gevaar van loverboys.

De actie werd donderdagmiddag en -avond gehouden. Via de actie wil de gemeente de signalen onderzoeken die binnenkomen over mogelijke loverboyproblemen. Acteurs spraken meiden aan om te kijken of zij mee zouden lopen, persoonlijke gegevens deelden of daartoe verleid werden. De actie leverde vijftien gesprekken op met 38 meisjes. Bij een ruime meerderheid gaven meiden hun telefoonnummer of Instagram of gaven aan later ergens af te willen afspreken.

De actie is tijdens de kermismiddag en -avond gehouden, omdat er dan voornamelijk jongeren op straat zijn in de binnenstad. Ook verschilt de doelgroep meiden op deze momenten van de dag. Uit de actie bleek dat met name in de middag de groepjes meiden groter zijn en de leeftijd lager. Twee acteurs spraken (groepjes) meiden aan en probeerden hen te verleiden met een verhaal over een feestje en vroegen vervolgens om diverse persoonlijke gegevens te delen en mee te gaan naar hun huis. De acteurs zijn getraind op het voeren van een ’niet-gewoon versiergesprek’. Ze speelden de agressievere loverboymentaliteit na en keken hoe ver ze konden gaan.

Als dat beeld helder was, werd het gesprek gestopt en vertelden de acteurs dat het om een actie ging. Een preventiemedewerker van 1.Hoorn vergezelde de meiden en de acteurs om de actie toe te lichten en mogelijke vragen te beantwoorden. Van de 15 groepjes meiden die werden aangesproken, gaven er 11 hun gegevens aan de acteurs. De meiden die dat deden, vertelden dat ze niet onbeleefd wilden zijn of geen nee durfden te zeggen. Ook kwam naar voren dat ze soms een fake-nummer gaven of de jongens later dan wel zouden blokkeren op social media. Opvallend was hoe snel de nummers werden verzameld door de acteurs; vaak binnen minder dan vijf minuten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons