Den Helder verliest rechtszaak van onkruidbestrijder

© Archieffoto: Peter van Aalst

Arie Booy
Den Helder

De gemeente Den Helder heeft wederom een slepende rechtszaak verloren. Er moet bijna twee miljoen euro betaald worden aan de firma Van der Wiel, een onkruidbestrijdingsbedrijf. De gemeente wil nog onderhandelen over dat bedrag.

Vanwege een aanbestedingsprocedure ligt de gemeente sinds 2011 juridisch met het bedrijf PC van der Wiel uit Beinsdorp in de clinch. Van der Wiel had ingeschreven op de aanbesteding 'Onkruidbeheer en veegbeheer op verhardingen'. Van der Wiel werd tweede. De gemeente gunde het werk aan nummer 1, Alba, een Duitse aannemer. Van der Wiel was van mening dat de gemeente dat niet mocht doen, omdat aannemer Alba niet aan de gevraagde certificering zou voldoen.

PC van der Wiel spande daarom een rechtszaak tegen de gemeente aan. In eerste instantie eiste het onkruidbestrijdingsbedrijf 350.000 euro van de gemeente. Die claim is door de rechtbank in Alkmaar toegewezen. De zaak is door de rechtbank doorverwezen naar een zogenoemde schadestaatprocedure om de exacte schade vast te stellen. Burgemeester en wethouders zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Alle door de gemeente aangevoerde grieven zijn nu echter verworpen door het gerechtshof in Amsterdam. Volgens het Hof had de gemeente kunnen weten dat de door Alba overlegde certificaten niet gelijkwaardig waren aan die van Van der Wiel. Het Nederlandse bedrijf was volgens het Hof dus gerechtigd om schade te claimen. Volgens Van der Wiel bedraagt de schade inmiddels ruim 1,9 miljoen euro. De gemeente kan nog tegen het vonnis in cassatie gaan. Dat gebeurt alleen als het ’kansrijk’ is.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.