Rel rond topambtenaar schokt Bergen

Matthie Bergman
Bergen

Veel mensen in Bergen zijn ’in shock’ door de ontwikkelingen rond topambtenaar Eric van Hout. Het college maakte donderdag bekend bureau Hoffman uit Almere te willen inschakelen voor een breed onderzoek naar het handelen van de projectleider die onder meer steekpenningen en een lening zou hebben aangenomen. Later meldden bronnen dat de Buch de kwestie overneemt.

Lijsttrekker Annelies Anema van Gemeentebelangen BES is voorstander van een zo breed mogelijk onderzoek. Zij wil bovendien dat de lopende projecten ’on hold’ worden gezet tot het onderzoek is afgerond: „Een breed onderzoek is ook zeker beter voor Van Hout zelf.”

Lees ook: Ambtenaar Bergen geschorst wegens vermeende steekpenningen en lening

Ook Anema heeft gemerkt dat veel mensen in Bergen door deze kwestie geschokt zijn. „Iedereen die ik spreek, stelt hier altijd al bang voor te zijn geweest. ”

En ook al is Anema voorstander van een breed onderzoek, is zij ook bang voor een sneeuwbaleffect: „We staan voor een bizar tijdperk”, mede wijzend op het aanpakken van illegale bewoning van recreatiewoningen.

VVD-lijsttrekker Cees Roem wil ook ’de onderste steen boven’. Van Hout was ook projectleider in de periode vanaf 2010 dat Roem wethouder was.„Maar ik heb nooit wat gemerkt van onregelmatigheden.”

Naar verluidt zal Bergen overigens niet verder optreden in de zaak Van Hout. Formeel is deze in dienst van de BUCH, dus die neemt de zaak over. ,,Maar de onderzoeksopdracht wordt wel breed, ze gaan er hard in’’, aldus een welingelichte bron.

De SP in Provinciale Staten heeft Gedeputeerde Staten donderdag gevraagd of die wil onderzoeken of de kwestie Van Hout van invloed is geweest op de besluitvorming rond de voetbalfusielocatie.

Lees ook: ’Alle schijn en twijfel moeten weg’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.