Verdachten fataal gevecht: ze vielen ons aan

ANP
AMSTERDAM

De twee Roemeense broers die betrokken waren bij een fatale vechtpartij op 3 september 2016 op de Amsterdamse Wallen zeggen dat ze vooral hebben geprobeerd zichzelf te verdedigen. Mirci M. (22) en Stefanel M. (29) worden samen met Marian D. (23) verdacht van doodslag. De knokpartij kostte de 32-jarige Robert Gerritsen uit Voorthuizen het leven.

De Roemenen staan maandag terecht voor de rechtbank in Amsterdam. D. is niet verschenen. Ook vijf vrienden van het slachtoffer zijn verdachten in de zaak, waarvoor vier dagen is uitgetrokken.

De Roemenen raakten in gevecht met een groep mannen die een vrijgezellenfeest vierde. Volgens Stefanel M. ontstond de knokpartij nadat hij een harde duw tegen zijn schouder kreeg op een brug bij de Oudezijds Achterburgwal.

,,Ik schrok en heb me alleen omgekeerd. Vanaf dat moment begon het vechten en hebben ze ons achtervolgd'', zei Stefanel M. Zijn broer Mirci M. vertelde dat hij achter zich lawaai hoorde en zag dat zijn broer op de grond lag en een aantal jongens hem sloegen. ,,Ik zei dat ze hem met rust moesten laten, maar ze begrepen me niet en begonnen me aan te vallen.''

Beide mannen verklaarden dat ze flink te grazen zijn genomen. ,,Ik was bijna bewusteloos en moest bloed overgeven'', zei Mirci M, die ook in het water is gegooid. Zijn broer: ,,We probeerden weg te gaan, maar zijn ingehaald en vastgegrepen.'' De derde Roemeen, Marian D., heeft eerder verklaard dat hij wel twee mannen heeft neergeslagen, nadat hij zelf zou zijn aangevallen.

Aanvankelijk werd gedacht dat het slachtoffer en zijn vrienden het geknok wilden sussen, maar de politie constateerde later aan de hand van camerabeelden dat de groep wel degelijk had meegevochten.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen