Veel animo voor gratis onverkoopbare tomaatjes

© Archieffoto ANP

ANP
Middenmeer

Hoewel de actie pas vrijdagmiddag van start zou gaan, hebben al tientallen mensen gratis snacktomaatjes opgehaald bij teler Greenco, onder andere in Middenmeer.

Die kondigde donderdagmiddag aan 6 miljoen onverkoopbare snacktomaatjes gratis uit te delen. De tomaatjes hebben door het zonovergoten warme weer lichte rimpeltjes of deukjes, waardoor Greenco ze niet meer kan verkopen.

De smaak van de tomaatjes is echter prima, aldus Greenco in een advertentie op Marktplaats. De advertentie, waarin de in totaal 60.000 kilo aan tomaatjes gratis worden aangeboden, is sinds de plaatsing donderdag iets voor 16.00 uur al een kleine 30.000 keer bekeken. Met de actie wil het bedrijf voedselverspilling tegengaan.

Mensen zouden de tomaatjes vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur in Middenmeer en Honselersdijk (Zuid-Holland) kunnen ophalen en zaterdag behalve in die twee plaatsen ook in Someren (Noord-Brabant).

Stormloop

,,We hadden niet verwacht dat het zo storm zou lopen’’, aldus de woordvoerder. Toen donderdag het plan van het weggeven van de tomaatjes werd besproken, werden aantallen van vijf, tien of twintig mensen genoemd, zegt ze. Nu verwacht het bedrijf volgens haar dat het de hele dag door druk blijft en mensen zullen blijven komen. ,,Laten we hopen dat we er snel doorheen zijn.’’

Wie minder dan honderd kilo wil komen halen, hoeft zich niet aan te melden of een aantal kilo’s reserveren. ,,Je hoeft alleen een doos, emmer, krat of andere verpakking mee te nemen’’, staat in het bericht op Marktplaats. Wie meer dan honderd kilo wil, wordt verzocht een bericht te sturen naar de teler.

Restaurants

Ook bij Instock, dat een deel van de tomaatjes gaat weggeven via haar restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, hadden ze niet verwacht dat de animo voor de gratis tomaatjes zo groot zou zijn, zegt een woordvoerder. ,,De mensen komen met grote tassen binnen, onze restaurants worden platgebeld. Ons bericht op Facebook, Instagram en Twitter is duizenden keren gedeeld en duizenden mensen hebben gereageerd’’, aldus de zegsvrouw van Instock, dat voedselverspilling wil tegengaan.

De tomaatjes zijn er echter nog niet, geeft de woordvoerder aan. De verwachting is dat ze er vrijdagmiddag zijn. ,,Ik denk dat we te weinig tomaatjes gaan hebben.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.