Ziekenhuisbacterie Westfriesgasthuis: twee nieuwe besmettingen

© ANP
Hoorn

Er zijn twee nieuwe gevallen van besmetting met de VRE-bacterie vastgesteld bij patiënten van het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Daarmee komt het totaal op vijf besmettingen. De twee nieuwe gevallen zijn bekend geworden dankzij onderzoek naar kweken van patiënten die met de eerder bekende besmettingsgevallen op de afdeling lagen. Beide patiënten zijn inmiddels weer thuis.

Wel heeft een van de twee op een afdeling gelegen die nog niet in onderzoek was, te weten de dagbehandeling.

Dit noodzaakt het ziekenhuis om nog meer brieven uit te sturen, met daarin het verzoek aan de mensen zich te laten onderzoeken. Hoeveel patiënten er in totaal worden aangeschreven, kon het ziekenhuis maandag nog niet zeggen.

Het ziekenhuis opende een speciale telefoonlijn voor vragen over de bacterie. Dit nummer is ’plat gebeld’.

Veel mensen zijn volgens het WFG bang dat ze de bacterie hebben opgelopen. Het WFG benadrukt dat je niet ’extra ziek’ wordt van de bacterie. Voor gezonde mensen vormt de VRE-bacterie geen bedreiging.

Slechts voor mensen die erg ziek zijn en de bacterie oplopen, is er een risico. Het ziekenhuis ’wil er daarom alles aan doen om de bacterie niet het ziekenhuis in te krijgen’, aldus een woordvoerster.

Vandaar dat er veel moeite wordt gestoken in het laten testen van (voormalige) afdelingsgenoten van besmette patiënten.

Mensen kunnen met vragen over de VRE-bacterie nog altijd terecht bij het speciale nummer van het ziekenhuis: 0229-208265.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen