Ierse is veruit de beste bij NK leliekeuren

De allerbesten. Vlnr. Van Woesik, Sneekes, Van den Berg, Kesteloo en Van Woesik.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
’t Zand

Steriel medewerkster in het laboratorium van isotopenproducent Curium in Petten. Echtgenote. Moeder. Sportvrouw. En Nederlands kampioen leliekeuren. Finnula van den Berg-Heaney (40) uit ’t Zand is een veelzijdige vrouw.

Vrijdagavond is zij in agrarisch complex BolleNoord in ’t Zand gekroond tot onbetwiste winnaar van het NK Leliekeuren. Finnula van den Berg won de twintigste editie van het evenement met grote overmacht.

In de topklasse - de hoogste categorie - beperkte zij na vijf keuringen het aantal strafpunten tot 136. De nummer twee - Jeffrey van Woesik uit Breezand - eindigde op 207 punten. Karel Kesteloo uit Breezand werd derde met 226 punten.

Eigen smaak

Wat is het geheim van de winnaar? „Goed kijken. De hele lelie bestuderen, rondom. En niet uitgaan van je eigen smaak. Je moet uitgaan van wat de jury belangrijk vindt”, vertelt Finnula. Thuis aan tafel gaat het vaak over lelies.

Haar man Martijn van den Berg is bloembollenkweker. Hij zit ook in de organisatie van het NK. „Daarom deed ik anoniem mee, om commentaar te voorkomen.”

Vorig jaar won Finnula bij de vrouwen. De besten van de diverse categorieën komen een jaar later uit in de topklasse.

Jongste

De belangstelling voor het NK is groot. Elke keuring telde gemiddeld 120 deelnemers. De helft van hen zijn jongeren. De jongste keurder was vijf jaar, Lotte Vriend uit Schagerbrug. Zij kreeg enige hulp van haar moeder.

Lotte en leeftijdsgenootjes kunnen volgend jaar uitkomen in de nieuwe kabouterafdeling. De 79-jarige Mart van den Berg was de oudste deelnemer.

De eerste twee bij de senioren waren Ruud Sneekes uit ’t Zand en Arie Alders uit Medemblik. Bij de dames won Marion van Woesik uit Breezand, met als tweede Susan Pennings uit Julianadorp.

Dochter

De 11-jarige Roy Spitters uit Den Helder was de beste bij de junioren. Shannon van den Berg uit ’t Zand werd tweede. Shannon is een dochter van Finnula en Martijn van den Berg.

De kampioen is Ierse. Zij kwam 21 jaar geleden voor tien weken werken naar ’t Zand, bij Van den Berg. Ze bleef er.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.