KNVB haalt HSV Heiloo uit nacompetitie wegens valsspelen

KNVB haalt HSV Heiloo uit nacompetitie wegens valsspelen
Spelers van HSV (voorgrond) kijken na Zaanlandia-HSV (4-1) toe hoe de club uit Zaandam feestviert.
© Foto Ronald Goedheer
Alkmaar

Amateurclub HSV uit Heiloo is door de KNVB gestraft voor het opzettelijk verliezen van de laatste competitiewedstrijd. De voetbalclub heeft vier punten in mindering gekregen. Het gevolg van die straf is dat HSV uit de nacompetitie wordt gehaald. In die nacompetitie was de club nog in de race voor promotie naar de eerste klasse.

Aanleiding is de wedstrijd Zaanlandia-HSV op 27 mei, de laatste speeldag van de reguliere competitie in de tweede klasse A. Dat duel eindigde in 4-1, waarbij het opmerkelijkste was dat de doelpunten van Zaanlandia in de laatste paar minuten vielen.

Lees ook: Assendelft tegen wil en dank onderdeel HSV-soap

De scheidsrechter maakte daar in zijn wedstrijdrapport melding van en bovendien werd er door een andere club, Kolping Boys, protest aangetekend tegen de gang van zaken.

Kolping Boys werd door de grote overwinning van Zaanlandia namelijk benadeeld: de club uit Oudorp liep daardoor een plek in de nacompetitie mis.

De tuchtcommissie van de KNVB deed woensdagochtend uitspraak in de zaak, die dinsdagavond mondeling werd behandeld. De commissie acht bewezen dat HSV tegen Zaanlandia opzettelijk beneden zijn kunnen heeft gepresteerd.

Lees ook: HSV-trainer: ’Elke andere club zou hetzelfde hebben gedaan’

In een toelichting schrijft de commissie dat dat is gebeurd ’door in de slotfase opzettelijk te verliezen en/of bewust een eigen doelpunt te maken en/of geen (serieus) verzet meer te bieden ten gevolge waarvan de tegenstander (ongehinderd) meerdere doelpunten heeft kunnen maken.’

Hillegom-Kolping Boys

De tuchtcommissie legde HSV daarom de straf op die door de aanklager was geëist: vier punten in mindering. Als gevolg daarvan zakt HSV in de eindstand van de tweede klasse A naar een plek onder Kolping Boys.

Die club neemt daardoor nu de periodetitel van kampioen Zaanlandia over. Kolping Boys mag daarom nu alsnog de nacompetitie in en speelt meteen donderdagavond de eerste wedstrijd: uit tegen Hillegom.

De winnaar van Hillegom-Kolping Boys speelt zondag (24 juni) om 14.00 uur thuis tegen Spartanen. De winnaar daarvan speelt vervolgens op donderdag 28 juni om 20.00 uur thuis tegen Assendelft om een plek in de eerste klasse van het zondagvoetbal.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons