Verdachte in zaak-Milica van Doorn is 47-jarige Zaandammer [video]

Zaandam

De man die is opgepakt in het onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van de Zaanse Milica van Doorn, is een 47-jarige Zaandammer. Het is een familielid van iemand die onlangs heeft meegewerkt aan verwantschapsonderzoek via DNA-materiaal.

Dat is maandagochtend bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst van de politie en het Openbaar Ministerie in Zaandijk.

De politie vroeg begin vorige maand aan in totaal 133 mannen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap om vrijwillig DNA-materiaal af te staan. 125 mannen hebben dat gedaan. Met zes was de politie nog in gesprek. Twee mannen weigerden, onder wie de verdachte. Via een familielid dat wel meewerkte, kwam de verdachte alsnog naar voren.

Hoofd opsporing van de politie Noord-Holland Rob van Bree benadrukte dat zijn weigering de man nog niet automatisch tot verdachte maakte. Dat gebeurde pas toen in het DNA-profiel van een familielid overeenkomsten waren ontdekt.

Primeur

Volgens hoofdofficier van justitie van het OM in Noord-Holland Bob Steensma is de zaak-Van Doorn de eerste die via DNA-verwantschapsonderzoek heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte. Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek is wettelijk mogelijk sinds 2012.

De man werd zaterdag opgepakt. Na zijn aanhouding is bij hem verplicht DNA-materiaal afgenomen. Dit matcht met het DNA wat in 1992 werd aangetroffen. De verdachte Zaandammer zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van moord dan wel doodslag, en verkrachting van Milica van Doorn.

Volgens Steensma betekent de aanhouding nog niet dat de zaak is opgelost. ,,De verdachte is nog maar kort verhoord. Veel hebben we nog niet besproken. En uiteindelijk moet de rechter bepalen of deze man schuldig is.''

Familie

De familie van het slachtoffer is zondag geïnformeerd door de politie. Een woordvoerder van de familie sprak van ,,een enorme ontlading en opluchting. We hebben het volste vertrouwen in het vervolg van het onderzoek in de zaak."

De 19-jarige Milica werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. Ze bleek verkracht en vermoord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Arrestatie zaak Zaanse Milica van Doorn

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen