Eerste genomineerde Noordkopper van het jaar: scheidsrechter Ton Pronk

In actie, Ton Pronk. De Nieuwedieper is nog steeds bijzonder actief in de voetballerij.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Zijn gouden jubileum in de regionale scheidsrechterswereld ging aan de buitenwacht geruisloos voorbij. Ton Pronk (70) uit Den Helder was afgelopen zomer vijftig jaar actief in het zwarte pak.

Na een oproep aan lezers is Ton Pronk een van de genomineerden voor de NHD-verkiezing Noordkopper van het jaar. De redactie heeft vijf kandidaten uitgekozen en stelt ze deze week aan u voor. Lezers kunnen na de kerst stemmen op hun favoriet. Vandaag nummer 1.

Scheidsrechterscommissie

De laatste decennia zet Ton Pronk zich volop in voor het zaalvoetbal in Den Helder en Anna Paulowna. Sinds september is Pronk de man van de scheidsrechterscommissie van de HZVO, de Helderse Zaalvoetbal Organisatie. Het is vooral aan hem te danken dat de honderd teams elke thuiswedstrijd een scheidsrechter hebben.

Kortom, een nominatie waard voor de verkiezing Noordkopper van het jaar. En de opsomming van Pronks verdiensten is nog niet eens compleet.

,,Soms zit er niks anders op dan een gsb’tje, geen scheidsrechter beschikbaar. Dan moet de thuisploeg zelf iets regelen. Gsb meld ik dan in het programmaboekje dat Martijn Gudde en ik elke drie weken verzorgen. Aan een gsb’tje heb ik een gruwelijke hekel, maar wij kunnen geen ijzer met handen breken. Wij hebben vijftien scheidsrechters, maar ik zou er zeker acht bij willen hebben.”

Takelaars

De meeste weken is Ton Pronk drie lange avonden te vinden in de sporthal, meestal aan de Sportlaan in Den Helder. Van klaarzetten tot afsluiten. Meestal combineert hij zijn zaaldienst met fluiten. Zoals gisteravond, alle drie wedstrijden.

De geboren en getogen Nieuwedieper is ook voorzitter van de Takelaars, een Helderse zaalvoetbalvereniging met drie teams. Deze club is als enige overgebleven van alle zaalvoetbalverenigingen die de oude Rijkswerf eens opleverde.

Cor Niele

Als knaap van twintig werd Ton Pronk actief als scheidsrechter. ,,Het leek mij leuk, op zaterdag. Cor Niele uit Den Helder was mijn mentor en nam het examen af, in de oude kantine van Watervogels. Bij deze club voetbalde ik toen ook. Ik was een luie spits, maar scoorde veel.”

Bij Helder floot hij later jarenlang jeugd. Ook leidde hij wedstrijden in de zomeravondcompetitie en zette zich in als coach.

Plezier

Veertig jaar werkte Pronk bij de marine. Op z’n 57e ging hij met pensioen. Over zijn inzet voor het zaalvoetbal zegt hij: ,,Ik vind het mooi als alles goed gaat. Bij problemen stap ik de volgende keer altijd vooraf even de kleedkamer binnen om er over te praten. Ik wil dat mijn scheidsrechters plezier houden in hun hobby.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.