Morgenster denktank bij Clean2antarctica-missie

Klipper Morgenster met thuishaven Den Helder wordt een denktank van Zaandammers Edwin en Liesbeth ter Velde.

Klipper Morgenster met thuishaven Den Helder wordt een denktank van Zaandammers Edwin en Liesbeth ter Velde.© Archieffoto

Rien Floris
Zaandam

Zaandammers Edwin en Liesbeth ter Velde koersen op 27 augustus met de tweemaster Morgenster als varende denktank, met twintig jongeren aan boord naar Tenerife. De millenials moeten met een oplossing komen voor een bedrijf dat worstelt met een duurzaamheidsprobleem. De missie van de Morgenster sluit aan bij de Clean2antarctica expeditie van de Ter Veldes.

De expeditie met de van afvalplastic gebouwde solar voyager die eind dit jaar op zonne-energie naar de Zuidpool rijdt, is een persoonlijk avontuur van Edwin en Liesbeth. „Omdat wij iedereen erbij willen betrekken, hebben we het bedrijfsleven uitgedaagd om onderdeel te zijn van onze missie”, zegt Liesbeth.

Dat gebeurt met de dwarsgetuigde zeilbrik Morgenster als ’varende denktank’. De jongeren die met Edwin en Liesbeth meevaren, zijn geselecteerd uit 200 deelnemers die zich hadden aangemeld voor deze ’Quest for Change’. Op de zeevaartschool in Enkhuizen vond de selectie plaats.

Eenmaal op volle zee krijgen de jongeren een probleem voorgeschoteld dat afkomstig is van de Japanse carbonfabrikant Teijin. Teijin leverde de carbonversterkingen voor het van gerecycled plastic gebouwde expeditievoertuig van de Ter Veldes waarmee ze eind dit jaar naar de Zuidpool gaan.

„De zeereis gaat naar Tenerife waar een vertegenwoordiger van Teijin de oplossing in ontvangst gaat nemen. Voorwaarde is dat ze er ook echt iets mee gaan doen”, zegt Liesbeth ter Velde. „De bedrijven die meedoen, beseffen dat ze met de uitkomst aan de gang moeten. Daar zien de studenten ook op toe. Het biedt de bedrijven ook de gelegenheid om uit de jongeren de pareltjes te zoeken om als personeel in hun bedrijf in te zetten.”

Saluutschot

De Sail Out van de Morgenster moet een maritiem feestje worden, met bij vertrek zelfs een saluutschot van defensie. Er wordt gestart bij de Buiksloterweg in Amsterdam. Aan de Sail Out doen verschillende schepen mee en er is nog plaats aan boord om mee te varen tot IJmuiden. Meevaren (tegen vergoeding) kan op de hydrograaf van de marine, driemaster Sanne Sophia, platbodem Chateauroux, Lemsteraak LE16 en taxiboot Stern. Tickets om mee te varen met de Sail out zijn te koop via de website van Clean2antarctica (www.clean2antarctica.nl/tickets)

Na de tocht naar Tenerife maakt de Morgenster nog twee reizen waarbij jongeren aan boord duurzaamheidsproblemen voor bedrijven onderzoeken en hopelijk oplossen. Eind januari 2019 arriveert De Morgenster weer in Amsterdam.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.