Windvaan kroon op restauratie Laurenskerk

Burgemeester Jaap Nawijn zet de windvaan op de Laurenskerk, geholpen door C. Veld van bouwbedrijf Hoorn80 die de restauratie uitvoerde.© Foto Peter van Aalst

Michiel Snik
Kolhorn

Een kroon op het restauratiewerk, zo werd het plaatsen van de windvaan op de Laurenskerk in Kolhorn maandagmiddag getypeerd.

Burgemeester Jaap Nawijn werd in een bakje omhoog getakeld waarna hij de vergulde windvaan in de vorm van een zeilend scheepje op de kerk plaatste. Verschillende buurtbewoners, vrijwilligers en sponsors zagen vanaf de grond dat de vaan meteen goed zijn werk deed door keurig in de wind te draaien.

Nawijn was vol lof over de restauratie van het Godshuis en de inzet van de vele vrijwilligers. ,,Fijn om te horen dat de burgemeester al het werk zo weet te waarderen’’, reageert voorzitter Willem Messchaert van de Laurenskerk op de woorden van Nawijn.

Een paar dagen terug werd overigens pas bekend hoe oud de stenen kerktoren, die eigendom is van de gemeente Hollands Kroon, nu precies is. De toren was vroeger van hout. ,,Maar in 1869 is die toren vervangen door het huidige exemplaar, zo hebben we afgelopen vrijdag uit de archieven opgemaakt’’, aldus Messchaert.

De kerk herbergt ook een fraai gerestaureerd Smitorgel. Dit instrument is te horen tijdens de Orgeltocht Noord-Holland, die op 21 juli wordt gehouden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.