Ambtenaar Bergen geschorst wegens vermeende steekpenningen en lening

Van onze verslaggevers
Bergen

Het college van Bergen laat een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar ’vermeend onjuist handelen’ van topambtenaar Eric van Hout. Tot die tijd wordt hij op non-actief gezet.

Het college heeft de beslissing genomen na beschuldigingen dat Van Hout steekpenningen heeft aangenomen van een vastgoedontwikkelaar en een lening had afgesloten bij een andere projectontwikkelaar.

Lees ook: Beerput gaat helemaal open in het kunstenaarsdorp

Dinsdag werd de gemeente door deze krant op de hoogte gebracht van een notariële verklaring van de zuster van de inmiddels overleden vastgoedontwikkelaar André van Wonderen. Daarin bevestigde zij dat projectleider Van Hout in 2009 steekpenningen had aangenomen van haar broer. Verder werd woensdag bekend dat dezelfde ambtenaar in 2006 een lening van 165.000 euro had afgesloten bij projectontwikkelaar Jan Ory, die ook al in die tijd in de gemeente Bergen actief was.

Lees ook: ’Aannemen van lening ernstig plichtsverzuim’

De beschuldiging dat Van Hout steekpenningen zou hebben aangenomen was vorige week al bekend geworden via e-mails die André van Wonderen jr. had opgedoken in het archief van zijn vader. Het college reageerde toen door te stellen de ambtenaar ten volle te vertrouwen.

Lees ook: Onthulling omdat ’plan van Schrama te ver gaat’

Op basis van de nieuwe ontwikkelingen heeft het college woensdag besloten een onderzoek te gelasten: „We zijn overvallen door de nieuwe informatie waar we woensdag en vandaag kennis van hebben genomen. We vinden het daarom van het grootste belang om precies uit te laten zoeken hoe het zit.” Daarom besloot het college tot een onderzoek door een extern bureau. Zo lang is de ambtenaar op non-actief gezet. „We betreuren het zeer dat we deze stap moeten nemen, maar vinden het gezien de inhoud van deze nieuwe informatie noodzakelijk.”

Lees ook: Mooier Bergen: ’Je moet zoiets altijd onderzoeken’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.