Schadeclaim bewoners Zeecroft Wijk aan Zee

De lijnbus rijdt regelmatig langs de huisjes van de Zeecroft.© Foto Ronald Goedheer

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Al vijftien jaar lang vragen de bewoners van de ’witte huisjes’ aan de Zeecroft in Wijk aan Zee aan de gemeente om maatregelen, om trillingen van zwaar verkeer voor hun deur te voorkomen. Er werd niets gedaan. Nu dienen enkele bewoners een schadeclaim in bij de gemeente. Kosten: tien- tot vijftienduizend euro per huis.

De witte huisjes zijn niet onderheid. Ze staan op zandgrond aan de rand van de Dorpsweide, en vallen onder het beschermd dorpsgezicht.

Het zand onder de woningen zou prima volstaan om de woningen op hun plek te houden, ware het niet dat er veel verkeer over de hobbelige klinkerweg voor de deur gaat. Het is een 50 km-weg en er rijdt niet alleen een lijnbus, maar ook geregeld vrachtverkeer doorheen.

De Zeecroft is een van de belangrijkste doorgangswegen van Wijk aan Zee en de enige manier om bij diverse stranden te komen, waaronder dat van Velsen-Noord.

Al in 2003 dienden bewoners van de witte huisjes hun eerste verzoek in om iets aan de weg te doen. Ze zagen het witte pleisterwerk aan de buitenkant van hun woningen op diverse plekken verkruimelen, en dat kwam niet door het weer.

In een uitgebreid feitenrelaas, dat aan de gemeenteraad van Beverwijk is gestuurd, wordt gememoreerd dat er na die eerste brief in 2003 nog vele andere brieven en contactpogingen zijn geweest. Nooit leverde het iets anders op dan de vaststelling dat de weg aan alle geldende criteria voldeed.

Nu brengen de bewoners een ander wapen in stelling. Een bouwkundig inspectiebureau heeft een van de woningen uitgebreid bekeken.

De deskundigen oordelen dat diverse scheuren en zettingen in de woning te wijten zijn aan het zware verkeer op de Zeecroft, en de trillingen die hierdoor worden veroorzaakt.

Hoewel de fundering van de woning nog in orde is, komen hierdoor scheuren in de muren en die moeten worden aangepakt. Door de gebroken bakstenen te vervangen en het voegwerk opnieuw te doen.

Kostenpost

Dit levert de bewoner van de onderzochte woning naar eigen schatting een kostenpost op van tien- tot vijftienduizend euro. De raad wordt verzocht om dat bedrag te vergoeden.

Maar even belangrijk vindt de bewoner het dat de raad beslist om de Zeecroft netjes te asfalteren, want dan is het probleem voorbij. Anders moet de woning over enkele jaren opnieuw worden gerepareerd.

De gemeenteraad heeft de brief ontvangen, maar het is nog niet duidelijk wanneer hij wordt besproken. GroenLinks heeft eerder aan het college van b en w schriftelijke vragen gesteld over de zaak.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.