Lawaaiprotest Dodenherdenking afgeblazen

Dodenherdenking op de Dam 2016.© Archief

AMSTERDAM

Het lawaaiprotest rond de Dodenherdenking in Amsterdam gaat niet door.

,,Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt", schijft Rogier Meijerink, woordvoerder van #Geen4MeiVoorMij. ,,De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart."

Lees ook: Rechter verbiedt protest bij dodenherdenking

Meijerink had aanvankelijk een lawaaidemonstratie aangekondigd tijdens de twee minuten stilte.

Tijdens een kort geding over zijn actie bleek dat hij in plaats daarvan twee minuten voor 20.00 uur een mobiel luchtalarm wilde laten afgaan om vervolgens in stilte te vertrekken.

Ook dit plan werd door de gemeente afgewezen. De rechter schaarde zich achter de argumenten van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dat het maken van lawaai tot schrikreacties en paniek kan leiden en dus een gevaar is voor de openbare orde.

Bovendien waren er tegenacties aangekondigd door boze tegenstanders.

Meijerink, die ook een gebiedsverbod heeft gekregen, legde zich aanvankelijk niet neer bij het oordeel van de rechter en zei hij gewoon om 20.00 uur op de Dam wilde gaan schreeuwen. Nu komt hij daarop terug.

Het protest werd vorige week aangekondigd via Facebook. De actiegroep #Geen4MeivoorMij vindt de huidige herdenking ,,racistisch" omdat die alleen stilstaat bij ,,de 22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet ,,de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië".

De Nationale Dodenherdenking op de Dam trekt jaarlijks zo'n 10.000 tot 15.000 mensen. Ook zijn de koning en koningin traditiegetrouw aanwezig.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen