Oostzaanse coalitie zet in op wonen

Oostzaan

Oostzaan heeft een coalitie. Zoals verwacht, gaan GroenLinks en de VVD de komende jaren het bestuur vormen. GroenLinkser Bert Jongert en VVD’er Rosemarijn Dral hebben vanavond de handtekeningen gezet onder het coalitieprogramma namens hun partijen. De coalitie gaat zich vooral richten op wonen.

De VVD en GroenLinks waren de grote winnaars in Oostzaan bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart. De VVD ging van vier naar vijf zetels en GroenLinks van drie naar vier.

Bij die uitslag was de verwachting direct dat zij met z’n tweeën een coalitie zouden gaan vormen. Volgens Rosemarijn Dral van de VVD moest de laatste weken het een en ander gladgestreken worden.

Het ging niet zo zeer om inhoudelijke zaken, zegt ze. Meer om de juiste mensen te kiezen. Het wordt een bestuur met drie wethouders. Twee daarvan zijn VVD’ers en één is een GroenLinkser. Woensdag maakt de coalitie de namen bekend.

De afgelopen periode bestond de coalitie uit de VVD, GroenLinks en D66. Vanwege de groei van de VVD en GroenLinks hebben ze D66 niet nodig deze keer. Bovendien is D66 van twee naar één zetel gegaan. D66 zal samen met het CDA (twee zetels) en de PvdA(een zetel) de oppositie voeren.

Hoewel het coalitieprogramma pas 28 mei openbaar wordt, lichtten Jongert en Dral vast een tipje van de sluier op. ,,Wonen is een cruciaal onderdeel’’, zegt Jongert. Duurzaam wonen is daar weer een onderdeel van, vervolgt hij. Volgens Dral gaat het bij ’wonen’ om de zoektocht naar creatieve oplossingen. Haar insteek is om te kijken naar wat wél mogelijk is, in plaats van uit te gaan van wat er niet mogelijk is.

De Oostzaanse huizenmarkt zit op dit moment op slot. Het is haast onmogelijk voor Oostzaners om een woning in de eigen gemeente te vinden. Dat wordt verder bemoeilijkt door het gebrek aan ruimte in de gemeente om extra woningen te bouwen.

Dral spreekt van een ’groen en ambitieus’ coalitieprogramma. ,,Heel ambitieus, maar Oostzaan moet wel Oostzaan blijven’’, zegt ze. Jongert onderstreept het ambitieuze. ,,En het zal niet verbazen dat GroenLinks het groene belangrijk vindt.’’

De GroenLinkser roemde de coalitie van de afgelopen jaren, waar de VVD en GroenLinks in zaten. ,,Er is hard gewerkt en hervormd de afgelopen periode. We moeten nu doorpakken.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons