Boekje uit liefde voor Zaanstreek

Yvonne de Graaf laat zich inspireren door ’haar achtertuin’.© Foto Wim Egas

Ron Amesz
Wormer

Wie de ogen de kost geeft, kan in de directe omgeving veel moois beleven. Yvonne de Graaf (65) probeerde zowel ongepolijste als schitterende parels uit haar nabijheid vast te leggen in haar vierde boekje, getiteld ‘Zaans groen in de achtertuin’. Een deel van de opbrengst komt, net als haar eerdere uitgaven, ten goede aan mooie sociale projecten.

Ze is ‘puur Zaans’, deze hyperenthousiaste vrouw. Voor velen bekend uit de Rosmolenwijk waarover ze met veel liefde schreef. Jarenlang was ze actief als wijkjournaliste, ondanks haar dyslexie. Ze schreef over haar oude buurt, maar ook over het Mennistenerf en de oude Haven. Voor haar belangeloze buurtinzet ontving ze in 2014 de Co Kroes-prijs (en ze besteedde de prijs, 5.000 euro, aan een skatebaan voor jongeren) en ze won 500 euro als Zaanse vrijwilligster en ging hiervoor met Odion naar het pannenkoekenschip. Nu is ze burgerraadslid in Wormerland.

Feiten en interviews

Ze woont in Wormer, vlak aan de Zaan. ,,Elke dag is het water anders, elke dag is de lucht anders”, zo typeert ze haar nieuwe omgeving. Het houdt haar focus op de omgeving scherp. Haar vierde bundel, ‘Zaans groen in de achtertuin’, is een bundeling van historische feiten en menselijke inbreng over industrie en horeca, maar ook persoonlijke waarnemingen en persoonlijke interviews. Het is een mix van geschiedenis, emoties. Qua eindredactie had ze meer kennis en ondersteuning verdiend. Maar het gaat om het enthousiasme waarmee ze het boekje heeft samengesteld en de liefde voor de Zaanstreek die zij en de door haar geïnterviewden uitstralen.

‘Alles ging mis’ vertelt Yvonne de Graaf over de totstandkoming van het boekje, met twee crashes van haar computer en de diefstal van haar mobiele telefoon met daarop aantekeningen en contacten. Ze maakte de meeste foto’s zelf en gaf het boekje vorm (ze schoolde zichzelf via diverse opleidingen).

Ze gaat overal op af, wat er ook op haar pad komt. Dat doet ze al heel haar leven en dat typeert haar. Als meisje klom ze op Ibiza eens over de muren van de woning waar zanger Robbie Williams verbleef, maakte er foto’s maar die bleken verkeerd belicht waardoor er geen bewijzen van zijn. Voor haar werk als buurtvrijwilligster was ze veel betrokken bij integratieprocessen en elke donderdag verzorgt ze gymles aan Odion-mensen met een beperking.

Ze heeft inmiddels toch weer plannen voor een nieuw boek, maar dat zal niet meer over de Zaanse wijken gaan. Het hoofdonderwerp moet ze nog bedenken.

’Zaans groen in de achtertuin’, €18,99, Boekscout, ISBN 9789402-246766.

Presentatie boek: vanmiddag vanaf 16.00 uur, Sporthal de Struyck, Professor Struijckenstraat 19, Zaandam. Belangstellenden zijn welkom.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.