Op 18 december nieuwe burgemeester Heerhugowaard

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Op 18 december moet Heerhugowaard een nieuwe vaste burgemeester hebben. Dat is althans het streven van de gemeenteraad.

De datum kwam donderdagavond min of meer per ongeluk op straat te liggen. Hij werd genoemd in een motie van de Senioren Heerhugowaard.

Plaatsvervangend burgemeester Bert Blase zegt dat de datum klopt. Hij vindt alleen dat het niet aan hem is om er verdere mededelingen over te doen. De woordvoering op dat punt ligt bij de Commissaris van de Koning en bij voorzitter van de Vertrouwenscommissie, zo vindt Blase.

Die laatste, CDA-fractievoorzitter Jolanda van Ling, wil ook niet zeggen waarom voor 18 december is gekozen. Na 9 april volgt meer informatie. Dan is de Vertrouwenscommissie -de groep raadsleden die de burgemeestersbenoeming begeleidt- weer op bezoek geweest bij commissaris Johan Remkes. Op 25 april houdt de gemeenteraad een openbare vergadering waarin de profielschets van de nieuwe burgemeester wordt besproken.

Die profielschets, de beschrijving waaraan een burgemeester moet voldoen, was gisteravond de reden dat de datum op straat kwam te liggen. De Senioren stelden in een raadscommissievergadering voor om via Facebook de burgers direct te laten meeschrijven aan het profiel van de nieuwe eerste burger. ,,De burgemeester dient er immers te zijn voor en van alle inwoners”, aldus het voorstel.

Doorgeschoven

De behandeling van het Facebook-plan werd gisteren echter doorgeschoven naar de allerlaatste vergadering van de huidige gemeenteraad, op 27 maart.

Dat is gelijk ook de laatste mogelijkheid om de burgers bij de opvolging te betrekken. Daarna is het te laat om nog voor de 25e april iets te organiseren.

De nieuwe burgemeester wordt de formele opvolger van Han ter Heegde, die in januari 2017 vertrok naar de gemeente Gooise Meren. Sinds 20 februari vorig jaar wordt hij tijdelijk vervangen door Bert Blase.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.