Premium

IJslands anti-drankmodel heeft een naam: Lef

IJslands anti-drankmodel heeft een naam: Lef
Volendam

Het IJslandse model dat Edam-Volendam gaat hanteren om het drank- en drugsgebruik onder jongeren terug te brengen heeft een naam: Lef.

IJsland boekt spectaculaire resultaten in het terugdringen van alcohol-, drugs- en nicotinegebruik onder jongeren. Het beleid is niet gebaseerd op verbieden en straffen, maar op het bieden van alternatieven. Zo krijgen jongeren van de regering een activiteitenkaart, die ze in kunnen ruilen bij sportclubs en culturele instellingen.

Edam-Volendam zet vol in op het IJslandse model, dat in de gemeente de naam ’LEF’ krijgt. Want, zo verklaren wethouder Vincent Tuijp en burgemeester Lieke Sievers, er is lef voor nodig om mee te doen met het project en om ’nee’ te zeggen tegen zitjes, drankfeestjes zonder ouderlijk toezicht, en andere verleidingen als drugs en online gokken.

Eerdere pogingen om de ’zitjesproblematiek’ aan te pakken zijn volgens Tuijp gestrand ’omdat er nooit is doorgepakt’. Maar nu is het college ervan overtuigd dat de heersende cultuur van ’erbij willen horen’ doorbroken kan worden, met hulp van de ouders. Sievers: ,,De generatie die nu jonge kinderen heeft zegt: tot hier en niet verder. Er zijn al wijken in Volendam waar men geen zitjes toelaat. Steeds meer ouders zien de risico’s in. Hoe makkelijk het bijvoorbeeld is om online te gokken. We willen er naartoe dat jongeren straks zeggen: het is ’in’ om sportief te zijn, het is hip om vrijwilligerswerk te doen.’’

In diverse gemeentelijke nota’s, zoals de sportnota en de nieuwe nota Leefstijl, is of wordt geld vrijgemaakt voor LEF. Daarbij is er volgens Tuijp veel medewerking van verenigingen en de horeca en mag de gemeente nu optreden bij overlast door zitjes. Ook al staan alle lichten op groen, LEF wordt een meerjarenplan. Tuijp: ,,We hoeven niet de illusie te hebben dat het probleem volgend jaar is opgelost, er gaan jaren overheen.’’

Uit cijfers van de GGD blijkt dat jongeren in Edam-Volendam de laatste jaren minder zijn gaan drinken, maar nog altijd meer dan leeftijdsgenoten in de regio.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen